Брнабић: Реформе пут као бољој клими и владавини права

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да ће Влада Србије наставити да се бори против сиве економије, за фер тржиште, бољи живот грађана, трансформацију економије и друштва.
brnabic
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

“Заједно морамо бити и храбрији и ефикаснији у спровођењу промена, због тога ова влада постоји. Реформе нису саме себи циљ, не спроводимо их због Дуинг бизнис листе, не спроводимо их због европских интеграција, већ због својих грађана и привреде како бисмо им живот учинили лакшим и квалитетнијим”, рекла је Брнабић на представљању 11. Сиве књиге НАЛЕД-а.

То је за мене пут ка бољој пословној клими и владавини права, то је мерило успеха у реформама, додала је Брнабић.

Она је указала да је од 2014.године партнерство Владе Србије са НАЛЕД-ом другачије и да се то види и данас по броју присутних министара на представљању препорука које се налазе у Сивој књизи.

“Ми знамо висе него било која влада у прошлости да немамо сву памет овог света и да не постоји влада која може сама да формулише и спроведе све промене. За нас су реформе и промене патнерски посао и мој циљ је да се сто висе појединаца укључи”, рекла је Брнабић.

Она је указала да је НАЛЕД одиграо кључну улогу у реформама које се тичу система електронске пријаве сезонских радника, пријаве имовине и ослобађању пореза и доприноса младих предузетника.

Брнабић каже да је у 2017.години укупно пријављено 3.585 радника на сезонским пословима, а за само 15 дана у овој години електронски је пријављено 498 радника.

Она је, говорећи о е-шалтеру, казала да је за шест месеци поднето више од 130.000 пријава за упис у катастар, а време процедуре је смањено са 25 на пет дана. 

Мера ослобађања пореза и доприноса за младе предузетника, која потоји од 1. октобра прошле године, за три месеца је дала резултате. Захваљујући тој мери, каже, око 500 младих је покренуло бизнис.

Представници НАЛЕД-а уручили су премијерки Сиву књигу. 

Ђокић: Прихваћена до сада 101 препорука

Министарства и друге институције су у потпуности и делимично прихватили у претходној декади 101 од укупно 210 препорука привреде и стручне јавности за поједностављење бирократских процедура, изјавио је данас председник Извршног одобра НАЛЕД-а и генерални директор As seco SEE Дејан Ђокић.

Ђокић је изразио задовољство бројем прихваћених препорука и навео да је током 2018. спроведено 12 препорука, што је за трећину више од досадашњег годишњег просека.

"Али, за нас је тај просек и даље изузетно низак имајући у виду укупан број процедура у Србији и чињеницу да је део њих могуће унапредити само корекцијом или променом начина примене закона и без великих финансијских трошкова", рекао је Ђокић.

Прошлу годину је, каже, обележила интензивна сарадња владе и НАЛЕД-а која је резултирала са две системске реформе и великим искораком у дигитализацији.

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Навео је да је заједно са Министарством грађевинарства и Републичким геодетским заводом у јулу лансиран е Шалтер, систем за упис у катастар који је омогућио да већ сада број електронски поднетих захтева достигне 40 одсто свих поступака пред катастром, а време решавања буде скраћено пет пута, са 25 на пет дана.

Ђокић је оценио да је НАЛЕД велики допринос смањењу сиве економије дао заједно са министарствима рада и пољопривреде кроз израду портала за електорнску пријаву сезонских радника у пољопривреди.

"Нова процедура омогућила је да већ у првом месецу примене имамо око 1.000 пријава недељно и прилику да у легалне токове уведемо више од 30.000 сезонаца, док је у претходном периоду било 3.500 пријављених радника годишње.

Ђокић каже да је у 2018. задато и неколико значајних удараца бирократији и то стављањем ван снаге одредби 117 закона и подзаконских акта чиме је привреда ослобођена употребе печара.

"Такође, заједно смо припремили регулативу за промоцију е - пословања и упрокос другим недостацима Закона о финансијској подршци породици са децом поједносталвјена је процедура остваривања права на накнаду током породиљског одсуства", навео је он.

Представљању 11. издања Сиве књиге 2019, најзначајније НАЛЕД-ове реформске публикације, са 100 препорука привреде за поједностављење административних процедура и унапредење услова за пословање, присуствовали су председница Владе Србије Ана Брнабић, потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић, министар државне управе Бранко Ружић, министар за заштиту животне средине Горан Триван, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и шеф Мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф.

Ружић: Ојачаћемо инспекцију, посао за младе инспекторе

У борби против сиве економије важно је ојачати људске и материјалне капацитете инспекције и њену ефикасност, изјавио је данас министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић и најавио да ће ускоро бити усвојен трогодишни план запошљавања младих инспектора и представљен нови модел опремања инспекције.

На годишњој конефренцији НАЛЕД-а, на којој је представљено 11. издање "Сиве књиге 2019", Ружић је рекао да ова година треба да донесе враћање службеничког звања "инспектор" у службенички систем Србије, а радиће се на томе да инспектори уживају и пуну правну заштиту државе у судским процесима. 

Један од циљева у 2019. години, каже министар, биће нови модел вредновања рада инспектора.

"Желимо да мерило успеха рада једне инспекције не буде број остварених надзора или количина одузете робе, већ мера остварења јавног интереса у сектору у ком ради", поручио је Ружић. 

Министар каже да ће ову годину обележити почетак рада софтвера е-Инспектор, а прве четири - инспекција рада, санитарна, тржишна и управна инспекција почцеле су већ да раде у овој платформи, а до краја године очекује се и да преосталих 38 инспекција почцну рад користећи овај софтвер.

Тај софтвер је, нагласио је Ружић, не доноси само велике директне уштеде кроз дигитализацију већ се у њему први пут креира и картотека комплетне привреде Србије која ће омогућити да се препозна онај њен део који је свесно у сивој зони и према којем ће се усмерити сви репресивни ресурси како инспекција, тако и државних органа. 

Такође, каже министар, софтвер ће омогућити и уједначавање инспекцијске праксе па се, додаје, више неће дешават да два инспектора због истог прекршаја пишу битно различита решења или казне. 

"То ће утицати на бољу судску праксу и укупно бољи ефекат инспекције", рекао је Ружић. 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести