Брнабић: Русија озбиљна држава, не верујем да стоји иза протеста

БЕОГРАД: Премијерка  Ана Брнабић изјавила је данас да не верује да се Русија налази иза протеста одржаних 15. фебруара испред Председништва Србије.
2
Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

"Не верујем да се на било који начин Руска Федерација налази иза овог протеста или да на било који начин, посредно или непосредно, директно или индиректно, подржава такве људе", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара у Београду.

Истакла је да је Русија сувише озбиљна држава да би имала било какве везе са таквим људима.

"Ти људи су самопрокламоване патриоте који се позивају на другу државу, а напад на председника Србије Александра Вучића и институције су организовали на дан када је државни празник, на Сретење - Дан државности. То говори довољно о томе какве су патриоте, ко им је на првом месту и која држава им је на првом месту, а свакако није Србија", рекла је Брнабић.

Навела је да ће данас имати састанак са амбасадором Русије у Србији Алексадром Боцан Харченком, али да тај састанак нема везе са скупом испред Председништва, већ да је раније заказан.

Ипак, навела је да ће једна од тема састанка свакако бити протест зато што се они коју су учествовали позивају на своје блиске везе са Руском Федерацијом.

Брнабић је захвалила припадницима Министрарства унутрашњих послова јер су, како је рекла, на време реаговали и још једном спречили покушај атентата на председника Вучића, као и безбедносним службама.

На питање да ли види претећу поруку у свом твиту у којем је навела да председник штити и демонстранте, јер би у супротном њих дочекало десетине хиљада чланова СНС, Брнабић је одговорила да тиме не позива на сукобе, као и да Вучић жели по сваку цену да задржи стабилност у Србији.

Истакла је да МУП никада није преузео репресивне мере против демонстраната, осим у екстремним околностима када су демонстранти упали у Народну скупштину Србије и физички напали полицајце.

"Тада су предузете репресивне мере против демонстраната. Нису чак ни у среду увече тако да не, овде се не позива на сукобе. Позива се на то да ипак постоји много, много више нормалних и пристојних људи који ће бранити институције, ако треба и сами, али не треба пошто у овој земљи постоје институције које ће то урадити", рекла је Брнабић.

Навела је да се у Србији подразумева да велика већина људи буде тиха, не ради ништа и трпи увреде или било шта изречено на њихов рачун, те додала да ту пре свега мисли на странку чији је члан (СНС).

"Очекује се да неко прети смрћу председнику Републике Србије, који је и председник наше странке, али и лични пријатељ свих нас, човек кога чланови наше странке искрено воле, као члана породице. Њему се прети смрћу", рекла је Брнабић.

Додала је да има оних који говоре да не постоји члан СНС за кога може да се каже да је Србин, као и да је СНС издала КиМ.

"То слушамо од групице људи, хулигана који се позивају на неку другу државу и такве ствари причају о члановима СНС и то већ дуже време и прете смрћу председнику Вучићу", рекла је Брнабић и упитала:

"Да ли мислите да након свега тога не постоји чланство странке које жели да се изајсни, које не позива на насиље, које жели да изађе на улицу и каже - 'Ми смо овде, ми смо Србија и немате право да нас вређате и нећемо дозволити да претите Вучићу, легитимно изабраном председнику ове земље'", рекла је Брнабић.

Додала је да се то не дешава јер, како је истакла, Вучић жели по сваку цену да задржи стабилност у Србији.

На питање о операцији аустријске полиције "Ахил" и наводним политичким конотацијама, Брнабић је рекла да се политичке конотације помињу напамет и да се инсинуирају.

"Без икаквих доказа се импутира, ваљда политичком врху Србије, да је у неким криминалним клановима, да је близак тим клановима у оквиру неких истрага. Тако се то импутирало и сину председника Србије, Данилу Вучићу", рекла је Брнабић.

Истакла је да је то лаж и директно "стављање мете на чело" старијем сину председника Вучића.

Навела је да поједини медији то инсинуирају и позивају саговорнике који само и искључиво то инсиниурају што, додала је, значи да желе да таргетирају и шире руководство Србије.

Истакла је да се руководство Србије обрачунало са криминалним клановима у нашој земљи који су, додала је, настали, јачали и развијали пре него што је СНС дошла на власт.

Ту, додала је, мисли и на Дарка Шарића који је био ухапшен у време власти Вучића, затим на клан Беливук-Миљковић, као и на одлучну борбу против организованог криминала и мафије.

"Та борба је била у време СНС, док Србију води Александар Вучић и они који данас импутирају то, нека им је на част, али пошто видим да се импутира да је Вучић иза ових екстремистичких протеста против њега, па је ваљда сам на себе кренуо пушком и сам себе ваљда руши, јер то данас видим на насловним странама и у ударним емисијама тајкунских медија, само да их подсетим на новинарску одговорност", рекла је Брнабић.

Истакла је да лична мржња према Вучићу не сме да се користи за дестабилизацију земље и додала да је то управо оно што данас раде "тајкунски медији".

Министар унутрашниих послова Братислав Гашић је такође подсетио да су у време председника Вучића ухапшени Беливук, Миљковић, Шарић...те истакао да се по свему ономе што се дешава последњих година види да нема заштићених.

"Све то што се спинује, када је прича о некој спрези криминала и политике, па нигде ништа се није доказало", рекао је Гашић.

Брнабић и Гашић обишли су данас реновиране просторије Управе за странце у СИВ-у 3.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести