Дачић: Дијалог почетком 2021, прелазна влада није тема

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће са представницима Европског парламента, након усвајања буџета у скупштини, разговарати о наставку међустраначког дијалога, који ће, како очекује, бити настављен почетком следеће године, али напомиње да формирање прелазне владе није предмет дијалога.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Дачић је тако одговорио на посланичко питање посланика СДА Санџака Ениса Имамовића, који га је питао када ће дијалог бити настављен, те оценио да је неопходно формирање прелазне владе, као и да медији буду слободни.

Дачић је подсетио да није био посланик у претходном мандату, али је, каже, информисан писмено да је 90 одсто договореног у претходној фази и спроведено и имплементирано различитим изменама закона и доношењем подзаконских аката.

На коментаре Имамовића да је дијалог требало да се настави одмах после избора, Дачић је подсетио да је за председника скупштине изабран 22. октобра и да је од тада прошло тек неких месец дана.

Дачић је навео да је између бивше председнице парламента Маје Гојковић и европског званичника Дејвида Мекалистера договорено да Европски парламент помогне у међустраначком дијалогу и да се друга фаза обавља након парламентарних избора до одржавања следећих избора.

“Тај договор остаје, али нико не очекује и није очекивао да ће тај дијалог бити настављен у ових месец дана колико смо кренули да радимо. Народна скупштина остаје при договору који је раније постигнут. Дијалог ће бити настављен, у међувремену се услови променили, сада треба разговарати и о формат, јер неке странке нису у парламенту”, подвукао је Дачић.

Дачић је указао да и ЕП сада због корона вируса ради онлајн и да су се у том смислу договорили да ће се обавити разговори након усвајања буџета да се види ко су представници ЕП који ће учествовати у дијалогу, када ће тачно почети, а сигурно ће, каже, то бити почетком следеће године.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести