ЕУ лидери ће позвати Београд и Приштину да спроведу своје обавезе

БРИСЕЛ: Европски савет шефова држава и влада Европске уније ће у четвртак позвати Београд и Приштину да спроведу договор постигнут у Охриду, наводи се у нацрту закључка у који је Тан‌југ имао увид.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

"Европски савет поздравља споразум постигнут у дијалогу уз посредовање Европске уније о имплементационом анексу Споразума о путу нормализације односа између Косова и Србије и позива обе стране да експедитивно и у доброј намери спроводе своје обавезе", наводи се у нацрту закључка.

Борељ ће обавестити лидере ЕУ током 23. и 24. марта, а након тога ће они усвојити наведени закључак да би охрабрили Београд и Приштину да уђу у примену споразума о нормализацији. 

Не очекује се да дође до промене овог нацрт закључка за време самита.

Високи представник за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ је јуче обавестио шефове дипломатија Уније о састанку председника Вучића и премијера привремених приштинских институција Куртија, који се 18. марта одржао у Охриду, за који је рекао да је "темељ за нормализацију односа између Србије и Косова".

"Овај договор креира нови статус који значи да у дијалогу више не морамо да тражимо наду, који омогућава да не будемо више у кризној атмосфери, него да пређемо на примену договора који је био прихваћен 27 фебруара", казао је он и додао да су земље чланице дале њихову подршку и да сада почиње процес. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести