Кер Линдзи: Најновији предлог ЕУ најбољи план из Брисела последњих година

ПРИШТИНА: Британски професор Џејмс Кер Линдзи навео је да би размена територија била најлогичније решење и додао да је најновији предлог Европске уније за Београд и Приштину најбољи план који је изашао из Брисела последњих година. 
1
Фото: ilustracija/pixabay

Професор са Лондонске школе економије Кер Линдзи оцењује и да је тзв. Косово већ дуже време блокирано у међународној арени, па према његовим речима, да би ишло напред, мора да прихвати овај споразум са Србијом, преноси Газета блиц.

„Мислим да је то много бољи предлог ако упоредимо претходне, има неких позитивних помака. Али оно што ме највише брине је начин на који ће се овај план спровести, па странама треба дати време да спроведу договоре постигнуте у Бриселу", наводи Кер Линдзи.

Он је додао и да ако се ови договори не спроведу онда је извесно да ће доћи до низа криза. 

"Искрено говорећи, Косово је дуго стагнирало у међународној арени, има још много земаља које му нису признале независност. Косову је веома потребан овај споразум за даљи напредак“, изјавио је он.

Британски професор каже и да се током ових година Приштина суочавала са два решења, разменом територија или аутономијом за српску заједницу.

Ипак, уверен је, како каже, да Косово ни на који начин неће имати судбину Босне и Херцеговине.

 „Увек су постојала само два начина да се реши проблем са Србијом. Једно је размена територија, а друго аутономија српске заједнице, прво није наишло на подршку међународне заједнице. У овој ситуацији у којој се налази Косово, мора да прихвати облик аутономије српске заједнице, а то ни на који начин не подразумева 'бошњаштво'. Неки људи намерно покушавају да дезинформишу о томе, стварајући панику у јавности. Морате да разумете да неће бити Републике Српске унутар Косова. Постоји много модела аутономије који више не личе на РС у Босни. А ако ме питате како бих решио ово питање, онда би то била размена територија, за мене би то било најлогичније решење“, закључио је Кер Линдзи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести