Костреш: Разлаз лиге и СНС у Новом Саду

Коалиција са Српском напредном странком (СНС) је Лиги социјалдемократа Војводине (ЛСВ) нанела велику штету, оценио је за Н1 Бојан Костреш који би, како се очекује, на Конгресу ЛСВ 19. новембра требало да на месту председника странке замени Ненада Чанка који је Лигу водио 32 године.

"Изгубили смо гласаче, чланови су се пасивизирали. Направили смо грешку, мораћемо да покажемо људима да смо озбиљни и одлучни у променама, да покушамо да вратимо поверење. Јасно нам је да то не може преко ноћи", рекао је Костреш.

После Конгреса, на којем ће се бирати ново руководство странке, требало би да буде донета и званична одлука о раскиду коалиције са СНС у Новом Саду, која је установљена 2016.

Костреш је додао да је тај потез требало повући много раније, али се "погрешно веровало да се за добробит грађана ипак нешто може постићи ако сте у коалицији, односно сарадњи са СНС на локалном нивоу".

Нажалост, показало се да не може, каже Костреш, "пре свега због Александра Вучића због којег је политичка сцена подељена на нас и њих и више не можете вредносно бити на једној страни, а онда у коалицији на другој".

Костреш је нагласио да ће главни задатак нове "старе" Лиге бити да се позиционира као грађанска, проактивна, проевропска странка, странка против мржње и национализма, за децентрализацију и бољи живот грађана Војводине, који сада "имају за 20.000 мању просечну плату него грађани Београда".

Према његовим речима, природни савезници ЛСВ су Покрет слободних грађана, Не давимо Београд, Морамо.

"Србији је потребна либерално-грађанско-лево-зелена коалиција. Била би штета да се тако нешто не направи. На политичкој сцени се морају удружити вредносно блиске организације у борби против актуелног режима и за демократизацију друштва", казао је Костреш.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести