Козарев: Србија под претњама неће признати КиМ

БЕОГРАД:  Србија, колико год желела мир, никада неће под претњама признати такозвано Косово, које је настало као плод отимачине, неправа и насиља, поручио је заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев.
Kozarev Dusan/Tanjug
Фото: Tanjug

Реагујући на изјаву бивше шефице преговарачког тима Приштине у дијалогу са Београдом, Едите Тахири, да ће се догодити рат уколико Србија не призна независност Косова, Козарев је рекао да ће Србија чинити све да сачува мир, али да ће труд бити узалудан ако и остали не покажу макар минимум разума, добре воље и уздржаности.

Козарев је замолио и упозорио албанске интелектуалце и политичаре на КиМ да се не играју ватром и да не излажу недужан народ страдању због својих личних фрустрација или пословних комбинација.

Навео је да Србија албанском народу на КиМ жели да се развија и напредује у демократском и економски просперитетном друштву, али да је несрећни народ талац своје неодговорне, ратнохушкачке политичке елите која га држи у сталном страху и неизвесности.

"Иста та албанска политичка врхушка у Приштини узела је за таоце и Србе на Косову и Метохији, који су данас најугроженији и најобесправљенији народ у Европи", навео је Козарев.

Он је истакао да је Србија земља окренута будућности и развоју и да жели да за собом остави патње и страдања из ратне прошлости, али да су албански политички лидери у тој прошлости, не само заробљени, већ прижељкују да се она понови.

"Србија ће чинити све да сачува мир како би се нашем напаћеном региону омогућило да зацели ране и надокнади све оно што је пропуштено у годинама сукоба и нестабилности, али наш труд ће бити узалудан ако и остали не покажу макар минимум разума, добре воље и уздржаности" навео је Козарев.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести