Марић: У четвртак шести лет са српским држављанима из Француске

ПАРИЗ: До сада се из Француске вратило око 600 српских држављана који су се затекли у тој земљи у време пандемије коронавируса, а повратак очекује још око 300 њих, каже амбасадорка Србије у Паризу Наташа Марић
ambasadorka Srbije u Parizu Nataša Marić foto: Tanjug/video
Фото: амбасадорка Србије у Паризу Наташа Марић фото: Танјуг/видео

Она додаје да ће у четвртак 16. априла бити организован шести хуманитарни лет за превоз наших држављана из Париза.

Марић је за Танјуг рекла да ће се тим летом вратити око 150 наших држављана не само из Француске, већ и из других земаља света, а који су, како каже, контактирали наше амбасаде у земљама у којима су се нашли и замолили за помоћ око повратка у Србију.

''За тај лет су се пријавили и наши држављани који су стигли из САД, Индонезије, Кине, Јапана и других дестинација широм света'', рекла је Марић.

Како каже, међу нашим грађанима који чекају на повратак има оних који су се у Француској затекли као туристи или због посла, студената, ученика и наших држављана који су тамо остали без посла. ''Свима је заједничко да желе да се врате у Србију”, каже Марић.

Нагласила је да нема званичних података о томе да ли међу зараженима корона вирусаому Француској има и српских држављана и да је тим поводом амбасада неколико пута контакитрала Министартсво спољних послова Француске, али да они немају тај податак.

''Већина Срба има двојно држављанство тако да, и ако су у болницама, регистровани су као Французи'', каже Марић.

Говорећи о епидемиолоској ситуацији у Француској, казала да је у тој земљи тестирано више од 244. 000 особа, а да је заражено више од 132. 000.

До сада је, према званичним подацима, излечено висе од 27.000 пацијената, а преминуле 14.393 особе, од чега у болницама 9.253, а у старачким домовима 5.140.

Хоспитализовано је, каже, скоро 30. 000 људи, а 6. 845 је на респираторима.

''Тај број се смањио јер је само пре неколико дана било око 7. 000 на респираторима. У последња 24 часа преминуло је 561 одоба, трећи дан за редом у паду је број умрлих'', навела је амбасадорка. Додала је да је у последња 24 сата регистровано 2. 930 новозаражених и да је тај број други дан заредом у паду.

''Постоји благо поправљање укупне ситуације, али француске власти и даље позивају на опрезност јер је епидемија у пику'', казала је Марић.

На питање како ће српска заједница у Француској прославити предстојећи празник Васкрс, амбасадорка каже да се окупљања не препоручују и да су верске заједнице свесне те мере.

''Претпостављам да ћемо прославити Васкрс у својим домовима'', каже Марић.

Она истиче да је здравстевни систем у Француској на високом нивоу и да је циљ свих мера уведених 17. марта био ограничавање социјалних контаката како би здравствени систем опстао.

Марић каже да Француска није равномерно погођена епидемијом и да су најугроженији региони уз источну француску границу, а последњих недеља и регион Париза.

Француске власти су,каже, растерећивали те регионе тако што су превозили заражене у делове земље који су мање погођени епидемијом да би их сачували, а за то су, додаје, ангажовали брзе возове,авионе и војне хеликоптере.

Стално идем на посао, улице су стално пусте, данас је 28. дан како се примењују мере И мислим да су Французи у пуној мери свесни опасности које постоје и поштују препоруке своје владе. Најављено је да ће мере које су бити продужене и после 15. априла, а тим поводом ће се, наводи Марић, нацији се обратио француски председник Емануел Макрон, који је рекао да се ванредне мере продужавају до 11. маја.

Истакла је да се упоредо са здравственом кризом, Француска суочава и са економском кризом због чега је , каже, влада те земље одмах предузела потребне мере како би је предупредила.

"Наравно, да би се сагледала штета неопходно је сачекати са окончањем ове епидемије. Француска је најавила стотине милијарди евра помоћи својим компанијама и представници власти су изјавили да ће новац бити доступан и да ће Француска стати иза својих компанија ма о којој количини новца се буде радило'', навела је Марић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести