Пробијање тунела Чортановци-корак ближе ка бржем путовању

ЧОРТАНОВЦИ: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је пробијање леве стране тунела "Чортановци" на железничкој деоници Стара Пазова - Нови Сад, још један корак ближе да грађани Србије путују возом од Београда од Новог Сада за 30 минута. Она је са покрајинским премијером Игором Мировићем истакла важност инвестиције која представља изузетно инфраструктурно унапређење.
1
Фото: Покрајинска влада

"Деоница на којој се налази тунел Чортановци је најтежа деоница на железничким градилиштима у овом делу Европе, зато велика захвалност свим радницима, инжењерима, геолозима, директорима и свима онима који су се трудили да и ова цев тунела буде пробијена", рекла је Михајловић.

Истиче да су руске железнице у Србији радиле све време, и пре пандемије, али и током трајања, у три смене.

Због тога су, наводи, руске железнице пример добрих градилишта и како послују најбоље светске комапније.

Фото: Танјуг министар грађевине Зорана Михајловић

Изразила је задовољство што наше компаније и радници имају прилику да сарађују са таквим великим светским компанијама, и да од њих уче за сва будућа градилишта која ће се покренути у земљи.

Фото: Игор Мировић, председник Покрајинске владе

„Ова инвестиција од огромног је значаја за Војводину и целу Србију јер деценијама нисмо имали овако велика инфраструктурна улагања. Поносни смо на све који су успели да овај огроман посао доведу до ове фазе. Хвала председнику Републике Србије Александру Вучићу и Влади Републике Србије као и свима који су учествовали у овом захтевном пројекту“, истакао је председник Покрајинске владе Игор Мировић 

Како је нагласио Мировић, имаћемо велику привелегију да на овој великој траси од Београда до Будимпеште будемо први који ће користити брзу пругу.
Тунел „Чортановци“ обухвата две тунелске цеви, укупне дужине 2.242 метра.
Ова деоница најзахтевнији је део изградње пруге за велике брзине од Београда до Будимпеште.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је ова деоница најсложенија у овом делу Европе, као и да на овом градилишту поред руских раде и српске компаније у три смене.

„Од јесени очекујемо почетак радова и на трећој деоници од Новог Сада до границе са Мађарском, а од следеће године од Београда до Новог Сада путоваћемо 30 минута“, изјавила је министарка Михајловић.

„Ово је веома битан дан јер овај пројекат остаје будућим генерацијама. Радови се одвијају планираном динамиком, нису стали ниједног тренутка, и ми смо на то веома поносни“, казао је директор Огранка „РЖД Интернешнл“ у Србији Мансурбек Султанов.

Председник Мировић, министарка Михајловић и директор Султанов претходно су обишли Основну школу „Јован Дучић“ у Петроварадину, у којој је уз подршку ове компаније обезбеђен Информациони кабинет и спортска хала.

„Овим гестом компанија „РЖД Интернешнл“ показала је и друштвену одговорност и солидарност“, оценио је председник Мировић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести