Претње Вучићу на протесту десничарских организација због плана за КиМ

БЕОГРАД: Са протесног скупа који су вечерас код зграде Председништва Србије организовале десничарске организације незадовољне француско-немачким планом за КиМ, упућене су претње смрћу председнику Србије Александру Вучићу. 
1
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Окупљанима се обратио један од организатора протеста Дејан Петар Златановић, који је на крају говора узвикнуо: "Ко потпише-нјега убише".

Ултрадесничар Дамњан Кнежевић из такозваних Народних патрола такође је упутио претње председнику Вучићу рекавши: "Кунем вам се, спремни смо за много више од нереда".

 После једноипочасовног протеста окупљени су се упутили према улазу у зграду Председништва Србије да председнику Вучићу предају листу од пет захтева.

Ти захтеви су да се председник Вучић повуче из преговора и поднесе оставку, да се јавност упозна са садржајем француско-немачког предлога, да се поштује Резолуције 1244, а да се Заједница српских општина формира у складу са Бриселским споразумом.

У једном тренутку демонстранти су порушили ограду испред Председништва Србије, гађали су фасаду јајима и пришли згради у намери да уђу, али их је у томе спречио кордон полиције за разбијања демонстрација.


ГрО СНС: Никоговићима мета човек који је вратио понос српском народу

НОВИ САД: Никоговићи су се одмах усталасали да се што пре додворе и покажу мрзитељима свега српског, својим налогодавцима, па су срамотним скупом  покушали увредити српски народ, и то на Сретење! На Дан државности они би да прете убиством председника Александра Вучића. 

Тиме су се оголили пред народом и показали да им је једина мета човек који је поново вратио понос српском народу, човек који је учинио да се не стидимо своје заставе, као што је то било у њихово време, човек који се сваког дана бори с притисцима за јединство и спас наше земље, човек који је наследио њихове грешке и последице њихових пљачки. Срамотно је да се овакве сцене дешавају у Србији у тренуцима најснажнијих притисака на нашу државу. На срећу, историја овакве мизерне сцене неће памтити.


Раније данас новосадска полиција привела је Дејана Бобочека, припадника неформалне ултрадесничарске групе Народне патроле из Бачке Паланке, код кога су пронађени пушка са оптичким нишаном и муниција, потврђено је Тан‌југу у МУП.

Бобочек је ухапшен кад је кренуо за Београд на протест у организацији припадника такозваних Народних патрола,  који је одржан због наводне издаје Косова и Метохије.

Брнабић: Вучић због стабилности Србије штити и вас, "јунаци" несрећни

Премијерка Ана Брнабић поручила је вечерас учесницима протеста десничара испред зграде Председништва да председник Србије Александар Вучић, због стабилности Србије, штити и њих, иако му они прете убиством и газе српску заставу.

Брнабић је на свом Твитер налогу написала да би, да није тако, учеснике скупа вечерас дочекале десетине хиљада чланова Српске напредне странке.

"Газите српску заставу, позивате се на другу државу, претите убиством председнику Србије Александру Вучићу. Знајте да и вас штити Александар Вучић, зарад стабилности. Да није тако, Овако, ви њему претите, он због Србије вас штити. 'Јунаци' несрећни", навела је Брнабић. 

Орлић: Вучић позива на слогу и заједништво,а антидржавна коалиција му прети смрћу

На Сретење свако покаже своје право лице: док је Александар Вучић позивао Србију на слогу и заједништво у чувању државе остале нам од Карађорђа и Милоша, антидржавна коалиција је на српског председника кренула - снајпером и отвореним претњама смрћу, изјавио је вечерас председник Скупштине Србије Владимир Орлић.

"Да види Србија шта ко заиста јесте, шта то може и уме да њеној деци понуди. Антидржавна булумента, што себе назива некаквим "десничарима", окупила се поново скупа са оним рестловима бившег режима који су радили све што су могли да КиМ отерају што даље од Србије и што сервилније испуне сваки налог странаца, да данас - заједно прете човеку заслужном за 27 повучених признања тзв. "Косова", навео је Орлић у саопштењу. 

И још, на све то, наглашава Орлић, да злокобно претећи потврде: да је данас пронађени снајпер у рукама њиховог активисте - саставни део те њихове "политике". 

"То је судбина коју су наменили нашем народу зликовци спремни да му државу, не трепнувши - униште, а тај народ гурну у сукоб и трајно завију у црно. Јер слепа мржња према Александру Вучићу постала им је сада једини смисао живота, па не дозвољава више простора ни да грам разума ту преостане", казао је председник парламента.

Како је нагласио, колико им је до Србије и било чега српског уопште стало, додатно говори и то - да су свој бал вампира организовали управо на Сретење. 

"Али, уместо да оскрнаве државни и народни празник, успели су само да људима дају живи пример - оних на које је и упозорио Александар Вучић, указавши да од неодговорних и неразумних треба најпре државу да чувамо, јер су у стању да је упропасте за дан, само ако им се укаже прилика. То Србија, земља пристојних, одговорних људи, сигурно неће да им допусти", навео је Орлић.

"Наш је дуг према херојима Првог српског устанка, према вожду, Милошу Великом, према свим јунацима који су њихово дело наставили и обезбедили нам да своју државу имамо - да никада не дозволимо никоме да нам је уништи и сруши, а понајмање талогу са дна каце, кукавицама и дивљацима жедним туђе крви и жељним власти макар и по најгору цену. Такви са Србијом немају - ништа", закључио је Орлић.

Весић: Лажне патриоте хоће изазивање хаоса, терористима место у затвору

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да су лажни десничари, лажне патриоте и лажни политичари показали данас испред Председништва Србије да је њихова једина политика изазивање хаоса у земљи, насилно рушење уставног система и убиство председника Александар Вучић.

"Пушка која је данас пронађена код терористе Бобачека подсећа на оно што се догодило 2003. године када је из сличне пушке убијен премијер Ђинђић. 

Тада Србија није имала снаге да заштити премијера од убица. Данас је наша земља снажнија и заштитиће председника Вучића и државу", истакао је Весић у саопштењу.

Он је изразио наду да тужилаштво има снаге да приведе правди и казни оне који су носили оружје са намером да убију председника као и оне који су председнику јавно претили убиством. 

"Терористима је место у затвору", истакао је Весић.

Гојковић: Самозваним патриотама ништа није свето, па ни Сретење

БЕОГРА: Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, најоштрије је осудила претње које су вечерас, на Сретење, упућене председнику Србије Александру Вучићу. 

"Самозване патриоте вечерас су испред Председништва показале да је њихова једина политика она која се заснива на претњама, изазивању насиља и хаоса, а да им, при томе, ништа није свето, па тако ни Дан државности Србије", навела је Гојковић у саопштењу.

Каже да управо у дану када наш народ и држава поносно обележавају и славе почетак стварање слободне и независне Србије, одају почаст Карађорђу, а председник Вучић позива народ на јединство и заједништво у тешким временима - екстремисти брутално нападају, прете и угрожавају безбедност председника и уставни систем наше земље. 

"Чињеница да квазинационалисти, којима су уста пуна наводне бриге за Косово и Метохију и националне интересе, све ово раде на Сретење, најбоље потврђује колико њима заправо није стало ни до Србији, ни до Срба на Косову и Метохији, нити до националних интереса, а време ће показати у чијем интересу све то раде, а то није свакако интерес српског народа и Србије", навела је Гојковић.

"Какве год задатке и опасне планове да имају и каквим год карабинима да прете, уверена сам да неће успети у намери да дестабилизују Србију, да подрију њену снагу и напоре да води своју, самосталну и одговорну политику, водећи се само нашим, а не туђим интересима”, поручила је Гојковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести