ПУПС: Већина пензија на нивоу као пре смањења

НОВИ САД: Након што је Влада Србије повећала пензије пет одсто, 87 одсто пензионера има примања као пре три године, кад су пензије биле смањене, речено је на седници Председништва Покрајинског одбора ПУПС-а.
miroslav spanovic, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Председник ПО Мирослав Шпановић, који је и потпредседник странке, изразио задовољство тиме што „1.380.000 пензионера у Србији има пензију већу него икад“.

– У односу на годину кад су пензије биле смањене, још је у заостатку 13 одсто пензионера с већим пензијама јер њихова примања овим повећањем нису доведена на ниво од пре три године – напоменуо је Шпановић.

На седници је заузет став и да се ПУПС избори за такозвану 13. пензију, о којој се у јавности доста говори. Чланови Председништва су, међутим, указали на то да је формулација „13. пензија“ не одговара суштини.

– Не ради се о 13. пензији, него о виду новчане помоћи пензионерима крајем године, коју би на локалу требало да добије угрожена категорија пензионера – прецизирано је. 

ПУПС се залаже за новчану помоћ пензионерима крајем године, коју би на локалу требало да добије угрожена категорија пензионера (Мирослав Шпановић)

Како се у дискусији могло чути, о тој помоћи би требало да брину локалне самоуправе у складу с економским могућностима, односно да свака општина и град пензионерима на крају године да онолико колико буyет дозвољава.

Ако, примера ради, Житиште може да издвоји 3.000 динара, а Нови Сад 5.000 динара на крају године, нека буде толико, важно је да се на локалу изборимо за ту врсту помоћи и да једнако заступамо пензионере, без обзира на то да ли је неко гласао за нас или није, став је Председништва Покрајинског одбора ПУПС-а.  

С обзиром на то да је ПУПС ушао у изборну годину, на седници је с једним гласом против подржана кандидатура председника странке Милана Кркобабића да је предводи и у наредном четворогодишњем мандату. Подршку је, такође с једним гласом против, добио и председник ПО Мирослав Шпановић. Председништво ће свој предлог предочити Покрајинском одбору, чија седница је заказана за 7. новембар. Страначки избори у ПУПС-у треба да се одрже наредне године.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести