Сарадњом Србије и Бугарске до веће енергетске безбедности

БЕОГРАД: Регионално повезивање и интензивирање сарадње у енергетици били су тема данашњих разговора министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић са министром енергетике Бугарске Александром Николовим.
1
Фото: Танјуг/Зоран Петровић

На билатералном министарском састанку одржаном у оквиру посете бугарског премијера Кирила Петкова Београду Михајловићева је истакла да је изградња гасног интерконектора Србија-Бугарска веома важна за Србију, саопштено је из кабинета министарке Михајловић.

"Верујем да ћемо овај пројекат завршити у планираним роковима. Изградња овог гасовода допринеће диверзификацији праваца и снабдевача природним гасом, а тиме и већој енергетској безбедности не само Србије, већ и читавог региона”, оценила је она.

Михајловићева је навела да је Србија прошле године донела нови законодавни оквир у области енергетике и да је у процесу израде Интегрисаног плана за климу и енергетику и нове Стратегије развоја енергетике.

Она је оценила да су то кључни документи за промену енергетског микса Србије до 2050. године.

”Овај процес значи и нове прилике за сарадњу две земље и заједнички рад на јачању енергетске безбедности, посебно када је реч о стратешким резервама гаса”, истакла је она.

Николов је рекао да ће гасни интерконектор Србија-Бугарска допринети већој енергетској безбедности у региону.

Додао је да ће Јужни гасни коридор, са којим ће интерконектор бити повезан, заједно са гасом из ЛНГ терминала, бити веома важни за диверзификацију снабдевања гасом.

"Пројекти од заједничког интереса треба да допринесу да наше две земље, које имају много тога заједничког, буду боље повезане, и да повећавају своју конкурентност и остварују више стопе привредног раста, уједно доприносећи бржем развоју региона”, оценио је он.

Николов је додао да постоји простор за интеграцију тржишта не само у области гаса него и у области електричне енергије.

Саговорници су закључили да би интензивирању сарадње у енергетици допринело закључивање меморандума о сарадњи.

Тим документом би била предвиђена и сарадња у области обновљивих извора енергије, развоју складишта енергије и енергената и сарадњу у области енергетске безбедности.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести