Скупштина Србије усвојила три закона: Казна за кршење Кодекса, боље дефинисан појам корупције, подршка Хиландару

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас три закона.
skupstina
Фото: Танјуг видео

Усвојене су измене Кодекса понашања народних посланика којима се уводе и новчане казне за његово кршење, као и измене Закона о спречавању корупције. Затим је усвојен Закон о очувању културног и историјског наслеђа манастира Хиландар којим ће се осигурати подршка Србије у очувању тог манастира који је 2004. године задесио катастрофални пожар.

Народни посланик коме је изречена опомена кажњава се новчаном казном у висини 10 одсто основне плате посланика, а посланик коме је изречена јавна опомена остаће без половине плате.

До сада су постојале само опомена и јавна опомена за кршење кодекса.

Кодекс се мења и како би се ускладио са препорукама групе држава за борбу против коруцпије ГРЕКО, а у пракси то значи да је већа пажња посвећена Етичкој комисији која ће убудуће давати мишљење да ли је посланик прекршио кодекс.

Мишљење Комисије није обавезујуће, али јесте обавеза да буде истакнуто на сајту Народне скупштине.

Шеф посланичке групе СНС и председник Административног одбора Александар Мартиновић рекао је у расправи да је суштина измена у томе да је већу пажња посвећена Етичкој комисији.

“Прописали смо састав комисије, овлашћене предлагаче за избор чланове комисије, поступак за одабир кандидата и поступак за предлагање чланова комисије скупштини”, рекао је Мартиновић.

Како је објаснио, сушитнска промена је да Административни одбор има обавезу да пре доношења одлуке о евентуалној повреди кодекса прибави мишљење Етичке комисије које није обавезујуће, али се мишљење објављује на интернет страници.

Изменама закона о спречавању корупције боље је дефинисан појам корупције, а уводи се и обавеза да јавни функционери достављају податке о готовом новцу, драгоценостима, дигиталној имовини и покретним ставрима вредности веће од 5.000 евра.

Измене Закона о спречавању корупције уносе новине и у казнене одредбе, тачније запрекршаје су повећани лимити запрећених казни са 50.000 на 100.000 динара.

Закон се мења како би се ускладио са препорукама тела савета Европе Грека, што има везе са европским путем Србије.

Подршка манастиру Хиландар ће се огледати кроз помоћ обнови и реконструкцији делова манастира страдалих у пожару, као и очувању свих других делова манастира Хиландара, укључујући нематеријално културно наслеђе.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић рекла је у расправи да се законом ствара могућност да по први пут Хиландар има сталну, извесну и сигурну финансијску подршку буџетским средствима.

Додала је да ће се буџетска средства за подршку опредељивати за сваку текућу годину законом којим се утврђује буџет Србије.

Манастир Хиландар је пре 17 година доживео велику несрећу у виду катастрофалног пожара, који је обухватио више од половине комплекса манастира у зидинама.

Србија је до сада за обнову Хиландара определила 1, 7 милијарди динара од чега појединачно највише у овој, 2021. години, 360 милиона динара.

Сакрално наслеђе чини највећи део наше културне баштине.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести