Слобода 2019 - приказ способности ВС, и на земљи и на небу

БЕОГРАД:  Приказ способности дела специјалних и јединица Копнене војске, наоружаних и опремљених најсавременијим наоружањем и опремом по кон цепту "1.500+" и донираним средствима из Русије "Слобода 2019", почео је данас у Батајници, у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Русије Дмитрија Медведева, који борави у званичној посети нашој земљи.
Prikaz "Sloboda 2019"  Foto: Tanjug/video
Фото: Приказ "Слобода 2019" Фото: Танјуг/видео

Вучић и Медведев прошли су црвеним тепихом, који је постављен до бине, одакле ће пратити вежбу, а поред црвеног тепиха постављена је и Гарда Војске Србије.После интонирања химне Србије, почео је приказ на војном аеродрому "Пуковник пилот Миленко Павловић".На "Слободи 2019" биће приказана способност Војске Србије да одговори ризицима, изазовима и претњама и заштити безбедност Србије.

Приказ садржи две целине - динамички део и дефиле јединица.

У динамичком делу приказа биће представљене способности дела јединице специјалне бригаде и копнене војске наоружане и опремљене најсавременијим наоружањем и опремом по пројекту "1500 +" и донираним средствима из РФ, као и спобосности јединица ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.

Након динамичког дела, наступиће пешадијски и моторизовани ешелон који ће надлетати ваздухопловни ешелон.На приказу је ангажовано више од 2.400 припадника МУП и ВЈ, преко 100 борбених и неборбених возила и борбених система и преко 25 ваздухоплова.

У строју на данашњем приказу учествоваће и млади војници, који су од скора на добровољном одслужењу војног тока, као и ветерани.На аеродрому су постављена три хеликоптера Ми-17 и један "Ербасов" Х-145М, који су пре неколико дана стигли у Србији, али они не учествују у самом приказу.

Аеродром у Батајници носи име Пуковника пилота Миленко Павловић, који је погинуо изнад Ваљева, 1999. године током НАТО агресије, а његова породица, такође, данас присуствује приказу "Слобода 2019".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести