ССП и ЛСВ: Што пре ускладити спољну политику Србије са ЕУ

БЕОГРАД: Део опозиционих странака позвао је  председника и Владу Србије да хитно започну процес усклађивања спољне политике земље са спољном политиком Европске уније, а после Резолуције коју је усвојио Европски парламент о примени заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ.
evropska unija, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Странка слободе и правде сматра да је Резолуција ЕП нова опомена да остајање по страни по питању рата у Украјини за Србију више није могуће и да ће политички и економски трошак "несврставања" бити све већи.

Та странка у саопштењу оцењује да је угрожен пројекат европског пута Србије и позива владу да хитно започне процес усклађивања спољне политике земље са спољном политиком ЕУ и брзо срповеде реформе како би Србија што пре испунила критеријуме за приступање.

И Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) напомиње да је Резолуција ЕП последња у низу опомена нашој земљи и подсећа да је Србија одавно започела свој европски пут, али сматра да је "неодговорношћу" власти он успорен.

"Док се регион убрзано интегрише у еврозону и безграничну зону Шенгена, Србија лута, окренута је диктаторском режиму у Москви и све се више удаљава од Европске уније", оцењује ЛСВ.

Европски парламент усвојио је јуче Резолуцију о примени заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ (ЗСБП), у којој се, у делу који се односи на Србију, наводи да Београд мора да се усклади са спољном политиком Уније.

 Европски парламент "жали због континуирано ниског степена усклађености Србије" са ЗСБП и понавља да би "нова преговарачка поглавља требало да буду отворена тек када Србија ојача своју преданост реформама у подручјима демократије и владавине права и покаже да је у потпуности усклађена са  спољном политиком ЕУ".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести