Усвојен Закон за реконструкцију Тиршове 2

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас Закон о потврђивању оквирног споразума о зајму ЛД 2009 (2019) између Банке за развој Савета Европе и Републике Србије за пројектни зајам за изградњу нове универзитетске дечје клинике, Тиршова 2 у Београду, који подразумева инвестицију од око 75 милиона евра.
skupstina, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Укупна вредност пројектне инвестиције процењује се на 75 милиона евра, а финансијско учешће банке је у износу од 54 милиона евра.

Постојећа зграда Универзитетске дечје клинике Тиршова је објекат од пре Другог светског рата за услуге педијатријске неге, који је реновиран 1960-тих и 1990-тих година.

Један од основних проблема за функционисање садашње болнице је недостатак просторних капацитета, застарели и неефикасни системи за грејање, вентилацију и климатизацију, слаба заштита од пожара, застарело и неефикасно грејање, превише болесника и породица у неодговарајућим ходницима и премалим собама…

У периоду од 2015. до 2018. године, постојећа дечја клиника у Тиршовој имала је преко 170.000 амбулантних консултација и близу 75 000 дана хоспитализације у болничким јединицама.

Скупштина усвојила сет закона из области саобраћаја

Скупштина Србије усвојила је данас сет закона из области саобраћаја, међу којима је посебан закон (лекс специјалис) који треба да убрза изградњу за државу важних инфраструктурних пројеката попут ауто-путева.

Реч је о посебном Закону о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима ради реализације пројеката изградње и реконструкције линијских инфраструктурних објеката од посебног значаја за Србију.

Доношјње закона омогућиће, поред осталог, раније пуштање у саобраћај одређенихоница путева, ранији повраћај уложених средстава, као и ефикасније коришћење буџетских и кредитних средстава.

Законом се, између осталог, скраћују се рокови поступања органа који спроводи експрпријацију, као и све администартивне процедуре које су се у пракси показале као неефикасне приликом изградње линијских инфраструктурних објеката.

Посланици су изгласали измене и допуне Закона о планирању и изградњи који се усклађује са прописима ЕУ, а најзначајније измене тичу се професионалних квалификација, односно регулисаних професија у области планирања и изградње, тј. издавања лиценци инжењерима, архитектама и просторним планерима и стицање права на обављање стручних послова у оквиру тих професија.

У области лиценцирања инжењера, смањен је број административних процедура. Изменама закона се први пут уводи појам метроа, као врсте линијског инфраструктурног објекта.

Закон о Регистру просторних јединица и Адресном регистру треба да омогући да ова област буде уређена једним прописом уместо садашња три, да надлежност за вођење и одржавање буде обједињена код Републичког геодетског завода као и да процес ажурирања података и њихову размену између државних органа учини ефикаснијим.

Усвајање предлога закона се омогућава и да се подаци из ових регистара користе у складу са прописима којима се уређује електронска управа, што ће допринети већем квалитету пружања јавних услуга за грађан?.

Измене Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, има за циљ да се повећа максимална спратност објеката који се граде у оквиру овог пројекта (са шест на осам спратова).

Парламентарци су усвојили и измене и допуне Закона о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду, које треба да омогуће ефикаснију примену законских одредби у пракси, између осталог у делу обезбеђивања банкарских гаранција, и допринесу да се оконча својинска трансформација земљишта, и повећа промет грађевинског земљишта и изградња на њему.

Изменама Закона о превозу путника у друмском саобраћају се регулишу услови за продају возних карата и других превозних исправа путем интернета.

Посланици су усвојили и два закона из области водног саобраћаја. Измене и допуне Закона о пловидби И лукама на унутрашњим водама омогућавају пренос надлежности са Агенције за управљање лукама на ресорно министарство.

Закон о хидрографској делатности има за циљ да уреди правни оквир за обављање хидрографске делатности. Такође Закон предвиђа да Дирекција за водне путеве успостави и управља Централном базом хидрографских података као интегрисаним информационим системом за податке из ове области.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести