Вучић и Норлен: Србија и Шведска да јачају сарадњу

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић и председник Парламента Краљевине Шведске Андреас Норлен сагласили су се данас да приоритет две земље треба да буде јачање политичког дијалога и различитих облика сарадње.
vucic i norlan
Фото: Танјуг видео

Норлен је у разговору истакао да његова земља подржава проширење ЕУ и изразио подршку дијалогу Београда и Приштине.

Вучић је захвалио на спремности Шведске да пренесе своја искуства из различитих процеса, везаних за Европску унију, посебно у области владавине права и изразио захвалност за подршку европском путу Србије, саопштила је прес служба председника.

Вучић је истакао и значај јачања парламентарне сарадње.

Он је нагласио и да Србија посебно жели да унапреди своје економске односе са Шведском, са надом да би више компанија из те земље могло да се определи да инвестира у нашој земљи, саопштила је прес служба председника.

Вучић је посебно истакао значај развојне сарадње, која се реализује уз помоћ Шведске агенције за развој, а за коју шведски партнери сматрају да је „узор добре сарадње“ те агенције са неком државом, наводи се у саопштењу.

Фото: Танјуг видео

Дачић и Норлен о сарадњи Србије и Шведске, путу ка ЕУ

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је данас да су односи Србије и Шведске у успону, уз захвалност званичном Стокхолму за подршку у европским интеграцијама, а његов шведски колега Андреас Норлен истакао да та земља подржава европске амбиције Србије, али и да наша земља мора још да ради на реформама у појединим областима.

Норлен је, на заједничкој конференцији са Дачићем после састанка, рекао да је Шведска посвећена проширењу Европске уније, која, каже, треба да укључи и Србију и све земље региона у своју породицу, додајући да Шведска подржава европске амбиције Србије и региона.

"Шведска подржава проширење ЕУ и српске амбиције да се придружи Унији, али сматрамо да чланство Србије подразумева и додатне реформе у области владавине права, правосудног система, борбе против корупције, реформе политичког система, медијских слобода", рекао је Норлен.

Додао је да охрабрују међустраначки дијалог који је у Србији у току, додајући да у шведском парламенту постоји дуга традиција да једни друге посматрају као колеге, а не непријатеље, јер су без обзира на страначку опредељеност, каже, сви они демократски изабрани представници грађана.

"Подржавамо смањење оштрих тонова између политичара, јер је битно да се пажња посвети важним питањима без конфликата", рекао је Норлен и додао да Шведска обележава век од увођења демократије, те он користи тај јубилеј да разговара о стању демократије у другим земљама, током његових посета.

Норлен је навео и да је важно јачати билатералне односе Србије и Шведске, додајући да у тој земљи живи око 130.000 грађана српског порекла, дијаспора која је, каже, добро интегрисан део шведског друштва и важан део односа две земље.

Председник парламента Србије Ивица Дачић истакао је да Србија жели што бољу сарадњу са Шведском, уз оцену да су билатерални добри, у успону.

"Ја сам јасно рекао наше кључно опредељење, а то је чланство у ЕУ и у том смислу смо захвални Шведској на континуираној подршци Србији у европским интеграцијама", рекао је Дачић.

Пренео је да је Норлена упознао са процесом реформи, посебно са делом који се одвија у парламенту, који се односи на уставне промене, као и о ономе што се предузима када је реч о поглављима 23 и 24, који се односе на владавину права.

"Информисао сам га о току међустраначког дијалога, са жељом да се пронађе политички договор који би омогућио да све политичке партије учествују на следећим изборима, који би требало да буду одржани следеће године", рекао је Дачић.

Он је навео и да је прошле године спољнотрговинска размена две земље била око 355 милиона евра, сто је значајна цифра, али далеко испод реалних могућности.

Изразио је задовољство због присуства великог броја угледних шведских компанија у Србији, наводећи да око 70 компанија са шведским капиталом послује у нашој земљи.

"Желимо да унапредујемо економску сарадњу, уз захвалност Шведској на развојној сарадњи и помоћи. Бесповратна помоћ Шведске је износила више десетина и стотина милиона евра у поледњих 20-ак година. Годишње око 12 милиона евра шведска развојна агенција бесповратно определи за Србију", рекао је Дачић.

Додао је да је жеља да наши људи који живе у Шведској буду мост сарадње између две земље, да то буде наш улог у што боље билатералне односе у будућности.

Након састанка и прес конференције, Норлен је уписао у Књигу утисака у парламенту.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести