Вучић: Када су у питању притисци због КиМ нисам оптимиста

НОВИ САД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са високим саветником Стејт департмента Дереком Шолеом имао коректан разгвор, а када су у питању притисци на Србију поводом Косова и Метохије каже да је реалан и да није оптимиста.
1
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Он је новинарима на питање да ли је оптимиста након тог састанка када су у питању пристисци према Србији рекао да није оптимиста и да је ситуација за Србију тешка.

"За  нас је тешка ситуација, све западне силе су признале независност Косова. Не очекујте било шта лепо или упаковано у шећерлеми да нам дође, није то ништа чудно. Са Шолеом сам имао коректан и отворен разговор, наши ставови о Косову се разликују", рекао је Вучић после обиласка радова на деоници брзе пруге Нови Сад- Суботица.

Границе Србије не одређује Курти, нисам знао да је он и НАТО

Александар Вучић је изјавио да Србија има своје границе, које нису ни руске ни НАТО границе, већ су установљене Повељом УН и Резолуцијом 1244.

Након обиласка радова на изградњи деонице брзе пруге Нови Сад – Суботица, а замољен да прокоментарише изјаву премијера привремених приштиниских институција Аљбина Куртија да су границе Србије и Косова границе Русије и НАТО, Вучић је рекао да је то још једна од очајничких политичких порука којом Курти себе покушава да представи као велику жртву, новог Зеленског, а њега као малог Путина.

"Нисам знао да је Курти постао и НАТО у међувремену. Причај ти шта год хоћеш, како год хоћеш, покушавај нас да ставиш негде где нисмо, себе негде где ниси, ми тебе не стављамо ни тебе где ниси, нити себе. Ми имамо своју земљу, коју волимо највише на свету, којом се дичимо и којом се поносимо. Име те земље је Србија и границе не одређујеш ти већ међународно јавно право", поручио је председник Србије. Он је додао да се наслушао доста глупости у последње време, а да је његово да води земљу као независну, суверену, слободну и слободарску земљу и да је поносан што тако чини. На питање да прокоментарише интервјуу са Едвардом Џозефом у коме он тврди да је Вучић обмануо НАТО, ЕУ и Србе са Косова, Вучић је одговорио да је погрешио што је поменуо Џозефа, јер је он, ипак, председник државе. Ипак, констатовао је да је Џозеф радио много тога интересантног у нашем региону. "Он води хајку јер се плаши. Није сигуран да ли ја знам оно што он мисли да ја могу да знам. А ја то што знам о њему не пада ми на памет да износим у јавност, јер ипак сам председник. Све најбоље му желим, ја сам човек који зна шта је за јавност, а шта није, тако да ћу да водим рачуна о њему", рекао је Вучић. На молбу новинара да прокоментарише писање листа Данас да је ДОС направио дупло више километара ауто-пута од њега, председник Србије је рекао да ће у понедељак представити комплетну мапу, сваки метар изграђеног и пута и ауто-пута. "Мислим да сам прилично прецизно урадио из главе, али сада ћу сваки детаљ да покажем. Чак смо имали штету, они рачунају да су урадили 12,5 километара Уб-Лајковац, а у ствари нису изградили ништа, то је било из њиве у њиву, где смо морали да срушимо свих 12,5 километара, све слојеве асфалта, поново да радимо дренажу, што нас је скупље коштало него на ливаду да смо наишли, али није важно. И то смо им урачунали. И опет ћете да видите ко је у праву", поручио је Вучић.

Он је додао да ће бити велико изненађење за људе када буду видели колико се мало градило претходних деценија, а колико данас имамо чиме да се похвалимо. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести