Вучић: Српска страна прихватила предлог за деескалацију на КиМ

НИШ: Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да је српска страна у Бриселу прихватила, како је ЕУ саопштила, компромисни предлог за деексалацоију ситуације на северу Косова и Метохије.
vucic1
Фото: Танјуг (видео)

"Мислим да смо дошли до неке врсте компромисног решења, којим сам задовољан и смтарам да је важан за нашу страну", рекао је Вучић на прс конференцији у Нишу, где је претходно са председником ЕК Урсулом фон дер Лајен присуствовао почетку два важна пројекта за Србију.

Вучић је пренео да су се, под тачком 1, обе стране у Бриселу договориле да се РОСе повуку са Јариња и Брњака, симутано са уклањањем барикада, 2. октобра од 8 сати, и да се РОСУ повуку најкасније до 16 сати тог дана.

Такође, КФОР ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања.

Под тачком два, од 4. октобра од 8 сати успоставља се "стикер", односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, а о чему се ће се тек водити разговарати у Бриселу.

"То сматрам великим успехом наше стране", рекао је Вучић.

Такође, као тачка 3 договорена је Радна група коју ће чинити представници ЕУ, Београда и Приштине, и тражиће трајно решење за таблице, на основу европских стандарда и пракси.

"Први састанак ће бити 21. октобра, а у шест месеци Радна група ће представити своје налазе и коначно решење за највиши ниво дијалогшког формата. То је оно што је постигнуто", рекао је Вучић.

Постигнуто највише што се могло

Александар Вучић рекао је да је после више непроспаваних ноћи и много труда разгвоварао са председником Српске листе и представницима народа са КИМ и да они знају да је ово што је договрено у Бриселу највисе сто је могло да буде постигнуто.

"Ја сам задовољан трудом и оним сто смо постигли.

Да ли мозете бити срећни после свега сто се десавало, не можете, али смо реаговали као дрзава озбиљно и паметно, били уз свој народ, јасно рекли све и Приштини и међународним факторима", истакао је Вучић на конференцији за новинаре у Нишу.

Он је напоменуо да има нешто још о чему не може јавно да говори, а то је речено и НАТО-у, да ћемо, уколико би била угрожена безбедност, а други не ураде свој посао, као сто је Кфор и сами били спремни да заштитимо свој народ.

"Доста је доброг посла урађено, али какав год посао био, нама ситуација на КИМ никада неце бити добра. Свако реалан и објективан зна колико сам у праву, колико је фер ово сто сам рекао, зато се не понашам славодобитно", навео је Вучић.

ЗСО и крсење Бриселског споразума први на дневом реду

Александар Вучић истакао је да је саопштење ЕУ о постигнутом решењу од кључног значаја и велики успех српске стране јер се Унија констатовала да није имплементиран споразум о ЗСО и недостаак већинског панела у Апелационом суду у случају Иван Тодосијевића.

„Отворено кажу за ЗСО и Тодосијевића да није поштован Бриселски споразум", истакао је Вучић и рекао да ће др то третирати као приоритетну ствар на следећем састанку главних преговарача који ће се одржати у Брисел.

„ЗСО као и кршење Бриселског споразума су пи то је веома важно за нас", рекао је Вучић је, на конференцији за штампу у Нишу, рекао да се у том саопштењу позивају обе стране да имплементирају све претходно договорен аранжмане.

Вучић је указао да је најављено да ће ЕУ, као посредник та нерешена питања, која произилазе из првог споразума, са обе стране, третирати као приоритетну ствар на следећем састанку главних преговарача који ће се одржати у Брисел.

Додао је да је од великог значаја бити то штоће следећа тема бити ЗСО и посебно то да је на противправан начин вођен поступак против Тодосијевића.

"Надам се да ће добро разумети да Пруштина не може тог човека да хапси и затвара, јер ако се то деси отпор српског народа ће бити још израженији", најавио је он.

Рекао је да је за нас веома важан одлазак до зуба наоружаних припадника РОСУ са севера Косова.

„То је важна и можда најважнија ствар, уз ово да ће ЕУ инсистирати да се говори о ЗСО и признају да није поштован Бриселски споразум у случају Тодосијевића“, оценио је он.

Вучић је казао да верује да је то добар показатељ да се у будућности такве акције Албанаца неће догађати или ће наилазити на још већи отпор српског становништва.

Повратак Кфора у складус а резолуцијом 1244 је значајан, додао је, јер показује да је могуће остварити додатне гаранције за безбедност и сигурност српског сатновништва. Подсетио је да је Приштина својом одлуком кренула у скидање српских таблица, давали пробне таблице и те пробне је требало платити додатних 5 евра.

„Нема више скидања таблица, нема пробних таблица РКС, нити има наплате од 5 евра за било шта. Посебно нема скидања српских КМ таблица и остаљх које Беогард издаје, нити прогањање Срба на КиМ“, поручио је Вучић.

Истакао је да је овим споразумом Србија одбранила право на слободу кретања и нормалан проток роба, те је очуван и мир.

Рекао је да се из саопштења ЕУ види да ће о трајном решењу за таблице бити тек разговарано, чиме се онемогућа Приштина да намеће одлуке.

Вучић је казао да договор има неке мане.

„Једна је што ће до неког, претпоставља се тежег решења, морати да се дође у договору, од шест месеци. Такође, што споразум омогућава коришћење свих таблица са именима свих српских градова, али у пракси јасно је да ће моћи да се користи само на северу Косова. То за Србе није превелики проблем јер сви јужно од ибра имају КС таблице“, објаснио је он додајући да има око 9.000 возила са српским КМ таблицама.

Указао је да је донета одлука да се ствар реши стикерима, тиме што ће се стављати стикер на грб.

Вучић је казао да је ово што смо данас изборили много боље него што је постојало споразумом из 2011.

Поновио је да је Београду важно да се РОСУ повлачи, да није било жртава, да је сачуван мир, и да ћемо сада моћи да говоримо о великим стварима економског напретка у целој земљи, уључујући и КИМ.

Курти ми је уделио комплимент

Александар Вучић рекао је да нико није могао такав комплимент да му пружи као што је то учинио премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, рекавши да независно Косово има проблем са једним човеком, који има своје име и презиме, а то је Александар Вучић.

На питање да прокоментарише Куртијеву изјаву, Вучић је рекао да се јуче могла видети сва нервоза Куртија.

"Узвраћам Куртију на томе што је рекао да независно Косово има проблем са једним човеком. Нико други није могао такав комплимент да ми пружи. Ја ћу наставити да радим свој посао на повезивању људи, очувању виталних српских интереса, њега да вређам...могу у лице да му одговорим, а да пред новинарима изигравам хероја, не пада ми на памет", рекао је Вучић.

Он је оценио да се Куртију није баш прославило скидање таблица, те да, како каже, није све у једном потезу и да се мора размишљати дугорочно.

"Можете да кажете хоћу успешну економију, али ми се не мили да имам мир и стабилност. Не можете. Морате да водите рачуна о свему, о монетарној политици, стабилности, морате да поштујете договоре, да будете коректни", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да се једностраним актима не доноси ништа добро.

"Надам се да је то добар наук и за Приштину", рекао је Вучић и додао да га брине случај Ивана Тодосијевића, који је, иначе, добио позив за издржавање казне због изјаве о Рачку.

Он је, међутим, указао и да је документ о дееслакацији важан и када је реч о Тодосијевићу и Заједници српских општина, наводећи да много важних ствари за Србију произилазе у њему.

Наредна тема је формирање ЗСО, борба неће бити лака

Србија жели добре односе са Приштином, желимо пуну слободу кретања Албанаца са КиМ кроз централну Србију, али да то не подразумева признање косовске независности, изјавио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је то рекао у Нишу одговарајући на питање новинара да ли, имајући досадашња искуства, верује да ће Приштина испунити најновији договор о таблицама.

Чињеница је, казао је председник, да је Приштина на бруталан начин показала шта мисли о Бриселском споразуму, али је истакао да је за Србију важно да постигнемо договор.

"Мислим да овим, а о томе сам разговарао са Србима са севера и југа, неће нико имати додатну обавезу", рекао је Вучић.

С друге стране, истакао је, Србији предстоји тежак период, јер на ред долази формирање Заједнице српских општина.

Верује, каже, да Приштина на то неће пристати, а Европска унија је формирање ЗСО ставила на дневни ред као наредну тему.

"Они могу да дођу и кажу ми нећемо. Могуће да ће наставити бруталну кампању против мене лично и Србије... Једино имам проблем са угрожавањем имовине и права српског народа", рекао је председник.

Ипак, истиче, да је за нас важно да разговарамо, јер једино што није спорно је да ће се ЗСО простирати на 10 општина са српском већином - четири на југу и шест на северу.

Уверен је, додао је, да ће то сада у Приштини покренути нервозу и да ће, како је рекао, почети једни друге да оптужују.

Чињеница је да Приштина не разуме шта је снага међународног уговора и договора, тако што ће замишљати да је реч о "шведском столу" са којег можете да узимате оно што вам се свиђа, али не и оно што вам се не допада.

Председник је додао да грађани треба да разумеју колико је тешко разговарати о нечем што је договорено још пре 10 година, а што, како је рекао, срећом није проведено у дело, па смо током протеклих година доста тога мењали.

"Та борба неће бити лака, немам поверења у њих (Албанце)", закључио је Вучић.

Што се тиче слободног преласка административне линије српских представника, Вучић је рекао да је и то питање поштовање Бриселског споразума.

Приштини се не свиди нека изјава и онда онемогуће српских представника прелазак административне линије.

У централној Србији остају стикери за таблице РКС

Александар Вучић рекао је да када је питању улазак возила са КиМ у централну Србију остаје исти режим, што значи да се увек стављају стикери за таблице РКС, а да при уласку на Косово нашим људима неће бити скидане таблице и стављане пробне, већ стикери преко амблема.

"Не моземо да пустимо и каземо да постоји република Косово са грбом, на то стављамо стикер, али то нема везе са свим овим. Остаје исти режим као што је био и до сада сто се централне Србије тиче", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Нишу замољен да прецизира договор око таблица.

Вучић је додао да је приштинска страна желела да Србима ставља таблице проба, да нам скину КМ таблице или таблице других места јужно од Ибра, али да су углавном у питању КМ таблице, јер друге постоје у минималном броју.

"Сада неће скидати те таблице и неће давати пробне РКС таблице које би наси љуиди морали да носе са ознакама дрзавности Косова него ће преко насих амблема да ставе стикер. То је јединио сто се мења", објаснио је Вучић.

Нису тачње тврдње у вези директора ВБА

Александар Вучић изјавио је да су лаж оптужбе Маринике Тепић о умешаности директоар ВБА Ђура Јованића у "аферу прислушкивања " у коју је председник Вучић "упао" током разговора са Звонком Веселиновићем и Миланом Радочићем.

Вучић је, на конференцији за штампу у Нишу, на питање о оптужбама Тепић на рачуна директора ВБА, подсетио да Ðуро Јованић није имао везе ни са слушањем, ни штићењем, нити је ВБА имала везе с тим.

„Слушали су из МУП-а, а не БИА или ВБА“, подвукао је он.

Вучић је казао да је Јованић врхунски професионалац, који ради стручно свој посао, и има подршку свих надлежних у Министарству одбране и унутрашњих послова.

„Мислим да сам два пута видео Звонка Веселиновића, а мислим да се никада нисам чуо с њим, јер немам његов телефон уписан. Можда да је било неко друштво око Косова па да је био присутан, али и то не верујем“, објаснио је он.

Истакао је да такве лажи показују немоћ оних који их износе.

„Немам ни проблем да сам разговарао са било ким. Чак мислим да баш никада нисам разговарао са њима“, додао је он.

Вучић је казао да је то доказ сопствене немоћи, и чемера и јадаи, недостатак снаге да се ураде нешто, сањају велики снови, па морају да се баве ситним лажима и измишљењим денунцијацијама.

Показаћемо шта смо урадили, али и да имамо снове

Александар Вучић уверен је да ће опозиција имати своје "победничке кандидате" за председника Србије и да имају, каже, "много шансе" да победе, јер увек је лакше некога нападати него радити и одговарати на нападе.

"Ми ћемо да се боримо, то је једино што им гарантујемо. Показаћемо им да виде колико смо урадили, како смо променили Србију, али и да имамо нове велике снове засноване на реалним и финансијским и другим могућностима државе, да то можео да испунимо, да људи верују да имају сигурну и стабилну будућност и да ће земља да им напредује", рекао је Вучић.

Председник је то рекао одговарајући на питање новинара о председничким кандидатима опозиције на предстојећим изборима и на питање када ће из центра Ниши бити измештена пруга.

Вучић је рекао да ће пруга из центра Ниша бити измештена за нешто више од годину дана, јер за то, како је казао, постоји процедура Европске инвестиционе банке.

"Када то буде урађено, биће велико олакшање за овај град", рекао је Вучић и истакао да ће морати још много тога да се уради како би се у Нишу подиго ниво просечних зарада на ниову Србије.

До 2024. године модернизација поруге Ниш-Димитровград

Александар Вучић изјавио је да верује да ће до 2024. године бити завршен пројекат модернизације пруге Ниш - Димитровград од 108 километара који подразумева, елетрификацију пруге и изградњу нове једноколосечне електрифициране обилазне пруге.

Он је на конференцији за новинаре рекао да ће се тиме железница изместити из центра града што су тражили и грађани Ниша.

"То је велика ствар за Ниш, али и за Србију због спајања и са Софијом и са Истанбулом. Нама су наравно најважнији Бела паланка, Пирот и Димитровград. Укупна вредност пројекта је 268 милиона евра, од чега су 73 донаторска средства, Србија обезбеђујуе 62. То су велике вести мимо Ниш-Брестовац пруге, брзе пруге Београд - Ниш којом ћете за два сата и 10 минута моћи из центра Београда до ентра Ниша да дођете", рекао је Вучић.

Он је рекао да би до краја године требало да крену радови на потписивању уговора за Ђурин Сталаћ за бргу пртугу Београд - Ниш, а да ће до марта почети радови.

"Остаје нам још 130 километара Ниш - Прешево и Ниш - Приштуина, за наших 77 километара. Идемо на прва 33 километра што је велика ствар за Меросину, за Куршумљиу, Пролом, Куршумлијску бању. То су велики и добри резултати", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести