Вучић у Словенији на самиту Процеса Брдо - Бриони

БРДО: Председник Србије Александар Вучић стигао је данас у дворац Брдо код Крања, где ће учествовати на самиту Процеса Брдо-Бриони.
1
Фото: Танјуг/Зоран Мирковић

Вучића су, по доласку, дочекали домаћини скупа, председници Словеније и Хрватске, Борут Пахор и Зоран Милановић.

Вучић и Пахор су се срдачно поздравили, уз загрљај, док се председник Србије са хрватским председником Милановићем "само" протоколарно руковао.

Уследило је затим заједничко фотографисање свих учесника скупа.

Улазећи на састанак, Вучић се најдуже у разговору задржао са Борутом Пахором.

На самиту, који почиње у 11 сати, учествују и председник Албаније Бајрам Бегај, тројица чланова Председништва БиХ, Жељко Комшицћ, Милорад Додик и Шефик Џаферовић, председник Црне Горе Мило Ђукановић, Северне Македоније Стево Пендаровски и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

Након пленарног заседања, уследиће прес конференција домаћина Самита, као и одвојене изјаве званичника, после чега ће се наставити разговори на радном ручку и билатералним састанцима.

Вече уочи самита, председник Словеније приредио је неформалну вечеру за учеснике скупа, а претходно су он и Милановић одржали састанак на којем су разговарали о темама које ће се наћи на дневном реду.

Како је раније најављено из кабинета словеначког председника Борута Пахора, састанак ће бити прилика да се сагледа тренутна ситуација у региону и, пре свега, да се позову чланице и институције ЕУ да убрзају процес проширења.

"У неформалној атмосфери, лидери ће моћи да размене мишљења и о другим актуелним темама", наведено је у најави скупа.

Претходних година, скупу лидера региона придруживали су се и специјални гости, међу којима некадашња немачка канцеларка Ангела Меркел, ранији председник Аустрије Хајнц Фишер, председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, председник Пољске Анџеј Дуда, његов италијански колега Серђо Матарела, актуелни председник САД, тада у функцији потпредседника Џозеф Бајден..., али ове године самит се одржава без страних званичника и представника међународне заједнице.

Ово је једанаести састанак лидера региона, од покретања иницијативе Процеса Брдо-Бриони, 2010. године, када су тадашњи словеначки и хрватски премијер, Борут Пахор и Јадранка Косор, након потписивања споразума о арбитражи између две земље, желели да дају пример лидерима Западног Балкана и подстицај за решавање билатералних питања и повећање темпа на европском путу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести