Вучић: У среду стиже још пола милиона кинеских вакцина

БЕОГРАД: Сутра после подне или увече у Србију стиже још 500.000 доза кинеске вакцине "Синофарм", најавио је данас председник Александар Вучић.
vucic1
Фото: Танјуг (видео)

Такође, он је саопштио да је обезбеђено да 15. и 22. фебруара стигне укупно још 88.000 доза Фајзера, у првом наврату 42.000 и у другом 46.000.

До 20. фебруара у Србију стиже и 125.000 -150.000 вакцина АстраЗенека, за шта је потписан уговор, навео је Вучић и подседио да је јутрос у Србију већ стигло додатних 50.000 прве доза руске вакцине, док ће друге дозе стићи кроз 15 дана.

"До краја фебруара имаћемо укупно два милиона доза вакцина, којима ће бити вакцинисано милиона грађана", нагласио је Вучић и додао да то говори о великом раду и труду свих који су у том процесу учестовали.

Вучић је рекао да је најважнија вест за грађане управо то како и на који начин се набављају вакцине, јер вакцина значи напредак економије и будућност.

"Идемо на даљу масовну вакцинацију људи. А, тек ревакцинација гарантује да нећете имати најтеже последице", рекао је Вучић.

Он је захвалио председнику Кине Си Ðинпингу, и председнику Русије Владимиру Путину на свој подршци и помоћи коју су пружили као пријатељи Србије.

Вучић је истакао и да је поносан на све резултате које је Србија остварила у процесу вакцинације.

„Вакцинисаћу се тек после милион и по грађана“

Вучић је поновио да ће се вакцинисати онда када вакцину буде примило милион или два милиона људи, јер, како је рекао, његов живот не може да буде важнији од живота већине грађана Србије.

"Позивам људе да се вакцинису, а ја ћу смети и имати морално право да то учиним када се вакцинисе више од милион и по, два милиона људи", рекао је Вучић новинарима после Самита Кина и 17 земаља ЦИЕЗ.

Вучић је приметио да су се вакцинисали и они који су говорили да вакцине нема или су изражавали сумњу.

Председник је ироницно рекао и да му је вазно да су се сви из Луксембурга вакцинисали овде у Србији и то руском вакцином, а и да му је драго да су се вакцинисали и они који су говорили да вакцина нема и то, како је рекао, нису примли вакцине из Ковакс програма, већ оне које су својим договорима обезбедили председник или премијер Србије.

Председник Кине потврдио долазак у Србију

Вучић је пренео да је кинески председник Си Ђинпинг потврдио долазак у Србију и изнео податак на који је посебно поносан - да је наша земља у последњих 10 година увећала извоз у Кину чак 50 пута.

"Председник Си најавио је долазак у Србију. Захвалио је на позиву и потрвдио долазак", рекао је Вучић након видео самита Кине и 17 земаља централне и источне Европе (ЦИЕЗ).

Додао је да је та посета велика част за Србију, која са Кином има изванредну сарадњу, и којој много значи иницијатива "Појас и пут" коју је Кина покренула.

Као примере важне сарадње са Кином навео је долазак њихових компанија у смедеревску Железару, на коју, каже, сада не губимо 10 или 12 милиона евра месечно, или у рудник у Бору, који постаје један од два највећа извозника.

Председник је истакао и да је у последњих 10 година извоз из Србије у Кину повећан 50 пута - са седам милиона на 377 милиона долара.

"То говори колико је Србија напредовала за 10 година", констатовао је Вучић.

Он је подсетио да је пре неколико дана са кинеским ЦРБЦ потписан уговор од 3,2 милијарде евра за изградњу канализационе мреже и постројења за одлагање отпада, и прераду отпадних вода у 65 општина, што је, каже, веома важан документ.

И велика предузећа у пакету помоћи

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће нови пакет помоћи привреди бити представљен наредних дана, у четвртак или петак, као и да ће обухватити и велика предузећа, као и туристички сектор.

Вучић је новинарима пренео да је у синоћњем разговору замолио премијерку Ану Брнабић и министра финансија Синишу Малог да у пакет помоћи уђу и велика предузећа, сви осим банака и финансијских институција.

"Да осим опште помоћи подшке, три пута по 50 одсто минималца за мала и средња предузећа, помоћ добију и велика предузећа, осим банака и финансијских институција", рекао је Вучић и као пример навео да ће и телевизије Прва, Н1 или Пинк моћи да добију ту помоћ, ако желе.

Такође, замолио је премијерку и министра да посебну секторску помоћ добију туристички радници, туристичке агенције, хотелијери, туристички водичи - још један цео минималац.

„Ускоро испитивање порекла имовине, бићу међу првима“

Вучић је изјавио да је у току формирање Комисије за испитивање порекла имовине и затражио да он буде међу првих 10 функционера којима ће бити испитана имовина.

"Хоћу да покажем грађанима колико поштовања имам према њима и да будем међу првих 10 и да виде се моја имовина није увећала у последњих девет година ни на који начин, нити имовина мојих најближих или даљих сродника", рекао је Вучић.

Истакао је да нема рачуне ни у једној страној банци и да га богатство не интересује.

"Од хобија волим да попијем добро вино, али све више сам оријентисан на домаћа, која су најбоља у региону. Много их волим и то је оно у чему проналазим задовољство, не интересују ме скупа кола и авиони", нагласио је председник.

Вучић каже да и даље вози, када побегне од обезбеђења, шкоду из 2006. године која је регистрована на његовог брата, као и да најчешће вози министра финансија Синишу Малог.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести