За продају ветрушке кажњен са 50.000 динара

НОВИ САД:Прекршајни суд у Новом Саду осудио је  Г. Ж. из Новог Сада на казну од 50.000 динара због прекршаја Закона о заштити природе, саопштио је Покрајински завод за заштиту природе.
vetruska soko DZPPS
Фото: Друштво за заптиту и проучавање птица Србије

Како, се, наиме, наводи у пресуди, Г. Ж. је током четири дана јула 2016. године, путем једног познатог интернет-огласника нудио на продају једну ветрушку. После пријаве инспекцији покренут је захтев за поокретање прекршајног поступка. Г. Ж. се бранио незнањем да је ветрушка строго заштићна дивља птица, што поступајућем судији није био довољан ослобађајући елемент.

У пресуди се, такође наводи да је осуђени пре нуђења на продају ове птице имао могућности да се обрати надлежним државним органима ради информисања о птици коју је, како је навео, баш из разлога продаје добио од другог лица (против кога поступак код истог Суда још траје). Судија је апострофирао и значај цивилног сектора у едукацији о заштићеним врстама, истичући позитиван пример Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Орнитолог у Покрајинском заводу за заштиту природе Марко Туцаков каже да је ова пресуда опомена, како онима који трговином дивљим врстама животиња покушавају илегално да зараде, тако и онима који су власници, издавачи или администратори огласника.

„Област интернет-продаје је очигледно веома слабо контролисана, чим се изнова и, рекао бих, без икаквог устручавања од стране оних који их постављају, на оваквим страницама појављују огласи у којима се продају дивље животиње”, каже Туцаков.

Додаје да је законом о Заштити природе регулисано под којим условима се строго заштићене животиње могу држати и узгајати, примаћујући да су они који то легално раде строго и редовно контролисани од стране инспекцијских органа и стручних организација заштите природе.

Д. Н.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести