IN MEMORIAM Мирослав Тошић (1960–2019)

Шаховски савез Србије са изузетним жаљењем саопштава јавности да је у Сврљигу, у 60. години, после кратке болести преминуо велемајстор Мирослав Тошић, првак Југославије 1999. године.
Мирослав Тошић
Фото: Мирослав Тошић

Мирослав Тошић рођен је 15. јуна 1960. године у Сврљигу, где је и почео да игра шах, тек у седмом разреду. Захваљујући ретком таленту, напредовао је великом брзином. Већ на првом првенству ШК Зелени врх био је првак, а када је прешао у ШК Ниш одмах је победио и на тамошњем клупском првенству. Још као средњошколац победио је на велемајсторском турниру у Врњачкој Бањи, на свом другом учешћу.

Најуспешнији период у каријери био му је од 1996. до 1999. године, када је на готово сваком турниру био међу тројицом најбољих и стигао до рејтинга од 2525 поена. Врхунац тог периода била је титула првака СР Југославије 1999. године, после победе у допунском мечу са Драганом Косићем, пошто је Шампионат прекинут због бомбардовања. Био је резерва у репрезентацији, али није одиграо ни једну партију. Тошић је дуго година веома успешно наступао на лигашким такмичењима за војвођанске шаховске клубове – Омладинац из Нових Бановаца и за Стару Пазову. Омиљен, свуда познат као Тошке, био је непредвидљив играч са изразитим способностима, као што су симултанке у игри наслепо. За собом је оставио сина и кћер.

Велемајстор Мирослав Тошић сахрањен је на гробљу у Сврљигу.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести