Про Реко на петерце добио НБГД у финалу ЛШ

БЕОГРАД: Ватерполисти италијанског Про Река освојили су вечерас титулу првака Европе пошто су у финалу савладали Нови Београд бољим извођењем петераца са 17:16, након што је после 32 минута игре било нерешено 13:13.
v
Фото: Tanjug

Про Реко је успео да одбрани шампионски пехар освојен прошле године такође на базену “11. април” и тако 10. пут постане најбољи тим на Старом континенту.

Велика борба виђена је у финалу које је било спектакуларно.

Игра у базену била је изузетно квалитетна, а амбијент и атмосфера за памћење. Трибине су биле препуне, а публика је могла да ужива у врхунској ватерполо представи.

Нови Београд је током већег дела меча био у предности, а изабраници тренера Игора Милановића су у чак три наврата имали два гола предности.

Никола Јакшић голгетерски је предводио Новобеограђане, погађао је немилосрдно из свих позиција, а Мандић играо изузетно у одбрани.

Са друге стране, највише проблема домаћину задавали су Арон Јангер и Герго Заланки, који су били веома шутерски расположени.

Финиш меча је био изузетно узбудљив, достојан великог финала. Екипе су изједанчене ушле у последњи минут, да би Никола Јакшић својим шестим голом донео предност Новом Београду 50 секунди пре краја.

Ипак, искусна екипа Про Река којој је ово било 17 учешће у финалу, се није предала, а Герго Заланки је 12 секунди пре краја спасао свој тим пораза.

Питање победника решено је извођењем петераца, у којима је италијански тим имао више среће.

Пенале за Нови Београд нису искористили Душан Мандић и Никола Јакшић, док је одлучујући петарац за Про Реко реализовао Мађар Герго Заланки, петоструки стрелац на овом мечу.

Горак укус после пораза

Пораз у финалу Лиге шампиона тешко је пао ватерполистима и члановима стручног штаба Новог Београда.

Много је тешко говорити после оваквог пораза, рекао је на конференцији за новинаре после меча Александар Бакић, помоћни тренер Новобеограђана.

Сви смо поносни на ову нашу екипу која је дала све од себе на овом турниру. Можда није поштено рећи да смо вечерас били бољи, али ова сребрна медаља је требало да сија златним сјајем. Због тога нам је много тешко и зато су осећања сада помешана, рекао је Бакић.

Бакић је констатовао да су сви тренери и играчи Новог Београда претхдина три дана живели један сан и да су успели да ураде оно у шта је мало ко веровао.

Морам да истакнем сјајну организацију клуба, која нас прати од првог дана. У децембру смо изгубили Куп и многи су помислили да ми нећемо ништа урадити. Али, брзо се показало доласком Игора Милановића да смо се подигли и да је цела ватерполо Европа дрхтала од Новог Београда. То је оно на шта смо поносни, а оно што могу да обећам је да ћемо следеће године свим силама напасти прво место, јер следеће године бићемо још јачи и искуснији, додао је.

Морам да кажем и велико хвала Александру Шапићу који је све ово омогућио. Знам да му је сада јако тешко. Био је са нама у свлачионици после меча. Обратио нам се речима велике подршке и да није њега не би било ни овог клуба, додао је Бакић.

Млади првотимац Новог Београда Василије Мартиновић спортски је честитао Про Реку на победи и изванредно одиграној утакмици.

Горак укус остаје после овог финала. У све три утакмице на завршном турниру давали смо свој маскимум. Зато је нормално што не можемо да кажемо да смо задовољни другим местом. Али, следећа такмичарска година је ускоро ту, брзо ће доћи. Хвала мом тиму и стручном штабу на лепој сезони и надам се да ћемо се следеће године вратити у још лепшем сјају и са још више снаге, рекао је Мартиновић.

Он је прокоментарисао и фантастичан амбијент на трибинама базена “11. април”, које су биле испуњене до последњег места.

Публика је значила много, а пуне трибине давале су додатни мотив и снагу да играмо добро и да се боримо. Хвала свима који су дошли и који су нас пратили преко малих екрана. Надам се да смо великом борбеношћу заслужили њихово поверење и да ће наставити да нас подржавају и следеће сезоне, рекао је Мартиновић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести