Курц: Преговори о куповини Спутњик вакцина де факто завршени

БЕЧ: Преговори о набавци руске вакцине Спутњик В су де факто приведени крају, саопштио је аустријски канцелар Себастијан Курц.
kurc, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Куповина за Аустрију је могућа, поручио је он новинарима, додајући да би милион додатних доза вакцине против корона вируса значило „додатни турбо“ процесу вакцинације.

Курц је најавио да после кризе намерава да унутар ЕУ постави питање шта је требало учинити другачије да би Унија била бржа како у набавци, тако и одобрењу вакцина, него што су биле САД и Велика Британија.

Шеф посланичког клуба Народне партије Аустрије (ОВП) Аугуст Вегингер казао је да да се код набавке вакцина не сме водити геополитика.


У Аустрији спроведено више од два милиона вакцинација

У Аустрији је до данашњег дана дато укупно 2.025.035 доза вакцина, саопштило је Министарство здравља.
У четвртак је регистрован рекорд по броју дневних вакцинација са више од 60.000, који је у петак још једном оборен са више од 77.000 вакцинисаних лица у само једном дану.
Иначе, овог месеца је фокус вакцинације на грађанима у старосној групи од 65 до 79 година, тако да је јуче на ред дошао и председник Аустрије Александер ван дер Белен, који има 77 година.
Поред тога и даље се вакцинишу и ризичне групе.
У мају, планирано је, да на ред дођу грађани старији од 50 година, а од јуна шире грађанство.


Аустрија, према његовим речима, треба да купи „све што је могуће“, јер је у борби против панемије важно да се да свака расположива вакцина.

Он је указао да је Аустрија одавно упутила упит Русији, и да сада то чине и Немачка и Француска.

Вегингер је истакао да ће руска вакцина бити анализирана, али да Аустрија у томе не мора чекати на Европску агенцију за лекове, већ да сама спроведе испитивање.

Истраживања јавног мњења показују да 69 одсто Аустријанаца подржава набавку руске вакцине.

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести