Комасација по европским стандардима у општини Вршац

ВРШАЦ: Савремена пољопивредна производња је незамислива без добро уређеног пољопривредног земљишта.
oranice, dnevnik
Фото: Dnevnik, ilustracija

Локална самоуправа већ дужи низ година ради на овим пословима, тако је у атарима катастарских општина Вршца и других места обављена комасација и так  укрупњени поседи су много лакши за обраду, има уштеде у гориву, а и приноси су много већи од ранијих. Локална власт определила се да уређење пољопривредног земљишта обави по европским стандардима који важе у Европској унији.

Члан Градског већа задужен за пољопривреду Слободан Јованов каже да је ових дана завршена прва фаза комасације у оквиру које је утврђено стварно стање у површинама  земљишта. Сада, након завршетка пољских радова следи друга у оквиру које ће се обавити више радњи. Прво ће се обавити, истиче Јованов, изјашњавање учесника комасације о њиховим жељама. Идеја је да се кроз бројне обуке, која се организује са немачком Организацијом за међународну сарадњу ГИЗ, мотивише што већи број власника земљишта укључи у посао, поштујући свој интересе у послу комасације. Уводи се правило да се све то ради у складу са утицајем на заштиту животне средине, што је и обавеза у поштовању европских стандарада. У стручним службама града ових дана се ради на изради пројеката за нове путне и каналске мреже, што је саставни део и предуслов успешне комасације.       

Р. Ј.

ПројекатВршац данасреализовала јеПанонија медиау сарадњи саДневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 118.0933
Најновије вести