ПРОГРАМ ПОСВЕЋЕН АТАНАСИЈУ СТОЈКОВИЋУ У ЖАБЉУ Физичар, филозоф, поета

ЖАБАЉ: У оквиру новоуспостављене сарадње две установе коју су озваничили директори Општинске народне библиотеке „Вељко Петровић” Жабаљ Милован Мирков и директор Градске библиотеке „Атанасије Стојковић” Рума Дамир Васиљевић Тоскић, у галеријском простору ОНБ у Жабљу је уприличено представљање издавачке делатности румске библиотеке.
1
Фото: ОНБ Вељко Петровић

Реч је о пројекту којим се српској културној јавности представља завичајна личност Руме – физичар, филозоф и поета Атанасије Стојковић.

Директор Градске библиотеке у Руми, Дамир Васиљевић Тоскић одржао је уводну реч, говорећи о својеврсној мисији установе да матичној култури представи једну личност која у свом раду и животу сведочи универзално значење, не само локално или национално и да своју делатност у култури усмери ка афирмацији аутентичног стваралаштва, унутар своје заједнице, али и ван ње, управо оваквим гостовањима и повезивањима за другим установама.

Отворена је и плакатна изложба посвећена Атанасију Стојковићу, са фокусом на занимљивости о овом Србину са прелаза 18. на 19. век. Након тога је пројектован филм „Бесмртна дела Атанасија Стојковића” ауторке Јелене Видаковић, који је био веома информативан, занимљив, али и поетски осмишљен увид у неке од основних печата живота и дела овог занимљивог и свестраног аутора.

Директор жабаљске установе Милован Мирков истакао је изузетну част што су угостили представнике румске градске библиотеке и представљањем њиховог драгоценог и вредног рада омогућили јавности један нови увид у бочну линију српске традиције похрањене у светоназору и раду Атанасија Стојковића, ипак, данас толико актуелну управо својом аутентичном просвећеном цртом видљивом у неговању културе вере, науке, тј. разума и поезије у једном, што савременој српској култури пред изазовима разумевања свих доступних средстава и путева може бити велика инспирација.

М. Рашић

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести