У КОВИНСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ ОДРЖАН ЈАВНИ ЧАС Предавање и читање у част Вука Стефановића Караџића

Осим о занимљивим и мало познатим појединостима из живота нашег великана било је речи и о његовим последњим данима.
1
Фото: Wikipedia

КОВИН: Вуков дан обележен је јавним часом у Библиотеци „Вук Караџић“ Ковину, у сарадњи са Гимназијом и средњом школом „Бранко Радичевић“, док је у огранку библиотеке у Гају реализован читалачки час, а током седмице изложена су Вукова сабрана дела.

Предавање „Вуку у спомен – живот, рад и дело Вука Стефановића Караџића“ одржала је професорка српског језика и књижевности Маша Вулетић. Кроз занимљиву, детаљну и динамичну причу, посетиоци предавања могли су да сазнају прегршт чињеница о богатом раду и делу Вука Караџића, а занимљивости из његовог приватног живота посебно су заинтересовале ђаке. На самом крају програма свако је добио по једну исписану народну пословицу и Вуков симбол.

У програму су учествовали и ученици треће године општег гимназијског смера Дарија Крстић, Јована Вујчин и Страхиња Кривошић, који су рецитовали стихове познатих епских и лирских песама. Предавању су присуствовали гимназијалци и ученици осмог разреда Основне школе “Ђура Јакишћ“ из Ковина са наставницом Маријом Михајлов Ђорђевић.

Осим о занимљивим и мало познатим појединостима из Караџићевог живота било је речи и о његовим последњим данима када га је у јесен 1863. године кнез Михајло Обреновић послао по дипломатском задатку у Котор и да је то уједно и Вуково последње путовање. Караџић је преминуо у свом бечком стану, 7. фебруара 1864. године, у рукама је имао пету књигу народних песама које су биле у припреми за штампу. Сахрањен је на бечком гробљу, а посмртни остаци пренети су у домовину 1897. године и сахрањен је у порти Саборне цркве у Београду.

Прваци из сеоске ОШ „Миша Стојковић“ у Гају су часове одељенског старешине (ЧОС) посвети читању, књигама и библиотеци. Намера је да ЧОС буде читалачки час у библиотеци, како би  прваци лакше савладали читање и писање. У договору са библиотекарком Биљаном Илић, једном месечно биће организована та активност на којој ће деца упознати свет књиге, бирати песме и приче, односно текстове које ће читати и презентовати, јер малишани на тај начин унапређују знађе и подстичу машту.     

С. Ковач

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести