Без кеша тешко на летовање

Иако лети углавном много послова јењава, банкарима ни тада не мањка посла, а тада клијенти најчешће подижу кредите за летовање.
Дневник/А. Ерски
Фото: Дневник/А. Ерски

Сви који су некако успели да измире текуће обавезе аранжман ће платити чековима на почек, а за џепарац ту је кеш кредит. Камате су никад ниже, а многи ће до одмора на мору стићи уз рефинансирајуће зајмове, односно препаковаће стари кредит уз повољније услове и узети још мало новца - па на пут. На готовинске позајмице код банака камате су углавном уједначене, па ако желе да им нешто више новца остане у новчанику, клијенти би требали да обиђу банке и пронађу ону с најнижим трошком провизије.

- Лето је период када се узима највише готовинских кредита - каже др Александар Васиљевић с Факултета за правне и пословне студије “Др Лазар Вркатић” у Новом Саду. - Очигледно да се грађани летовања тешко одричу и то чине само ако морају. Потрошчаки кредити који би се наменски користили баш за лето нису занимљиви, а кеш кредити су универзални, било да се летовање плаћа агенцији или се иде у сопственом аранжману.

Подаци Кредитног бироа Удружења банака Србије говоре да су за првих пет месеци ове године клијенти банкама дуговали 830,80 милијарди динара. Највећи део те суме отпада на стамбене зајмове - 387,51 милијарду динара. За готовинске кредите дугује се 282,95 милијарди динара, а за рефинансирајуће 84,16, односно заједно 367,09 милијарди динара. То већ само по себи говори колико су ови зајмови популарни. За разлику од стамбених кредита, који се враћају у року и до 30 година, рок отплате за готовинске и рефинансирајуће кредите је на три до пет година, односно они се стално  обнављају.

367 милијарди динара износе готовински и рефинансирајући кредити

Они који желе да подигну готовински кредит прво треба да погледају шта нуди банка код које имају рачун јер је за клијенте банке често камата нижа, а провизије нема. Клијенти махом бирају динарске кредите јер нема обавезног учешћа, а и камате су десетак одсто.

У Сбербанци се приликом подизања кредита не зарачунава провизија,  односно накнада за обраду захтева, а камата је од 10,95 до 13,95 одсто годишње. У Војвођанској банци клијенти који у њој имају рачун не плаћају провизију када подижу кредит, а за остале се наплаћује провизија од три одсто. Камата је 10,5 одсто и фиксна током пет година, а после може да се промени у складу са ситуацијом на финансијском тржишту. 

3–5 година стандардни рок отплате кеш кредита

Кретање камате за динарске кредите зависи од  референтне каматне стопе. На основу ње се касније формира белибор и висину камата за динаре банке према томе штимају.  Ова стопа, коју одређује Народна банка Србије, већ подуже износи четири одсто, а по Васиљевићевим речима, може се догодити да ова стопа мало падне или остане на истом нивоу, али веће промене не треба очекивати.

Д.Вујошевић

Мање је више

Пре десетак година грађани су, слободно се може рећи, срљали у кредите, а прописима НБС постојали су лимити за задужења. Тако је рата кредита за стамбене зајмове била ограничена на половину примања, док се за остале кредите могло задужити до трећине примања. Данас је на сцени другачија слика. Банке клијентима ограничавају рате, али оне минималне које могу узети и код већине износи десет евра.Очигледно је све више клијената који захтевају што мању рату како би могли да подмире све трошкове.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести