За просечне потрошаче гас скупљи око 1.400 динара месечно

НОВИ САД: Индивидуални потрошачи природног гаса од почетка наредне године овај енергент плаћаће више него сада, а рачун би, у односу на садашњи, требало да буде виши за 11 одсто.
gas plin pix
Фото: Pixabay.com

То поскупљење ће просечни рачун за гас, односно потрошњу од око 3.100 киловат часова, увећати за око 1.400 динара месечно, а увећане рачуне индивудуални потрошачи гаса на кућне адресе добиће у фебруару, за јануарску потрошњу.

Да подсетимо, цена природног гаса већ је једном повећана ове године, односно од 1. августа  рачуни за увећани за девет одсто и од тада важи садашња цена овог енергента. Од октобра има новина у начину обрачуна потрошње природног гаса, односно она се, уместо у кубним метрима обрачунава у киловат часовима. Садашња цена киловат часа који обрачунава ЈП "Србијагас", који је и најповољнији дистрибутер у Србији, износи 3,42 динара без пореза на додату вредност, те ће од 1. јануара, уз повећање од 11 одсто, киловат час вредети око 3,80 динара. Потрошачи су о промени обрачуна потрошње, која не утиче на висину рачуна за утрошени гас, обавештени благовремено и уз објашњење да се потрошња у кубним метрима множи с 10,26, па је, рецимо потрошња од 35 кубика адекватна потрошњи од 359 киловат часова. То значи да је просечна потрошња природног гаса од око 300 кубних метара адекватна потрошњи од 3.100 киловат часова, те би се могло очекивати да ће се просечан рачун с око 12.000 динара, увећати на око 13.400 динара.

Као и до сада, цена гаса није иста код свих дистрибутера па ће неко киловат час плаћати нешто мало више неко  нешто мало мање. Наиме, на цену киловат часа коју наплаћују дистрибутеру ваља додати порез на додату вредност, који за природни гас износи 10 одсто, као и још неколико ставки које  утичу на крајњу цену - дистрибутерска разлика, корекциони фактор , који није увек исти и по правилу је виши зими...

По речима председника Удружења за заштиту потрошача “Просперитет” Радомира Ћириловића, бојазан  да ће поскупљења гаса које је уследило од августа бити  само прво од оних која која могу да уследе у скоријој будућности била је оправдана.   


Рачуница ЈП "Србијагас“

Генерални директор ЈП "Србијагас" Душан Бајатовић ­рекао је да би по рачуници тог предузећа природни гас требало да поскупи 1. јануара за 11 одсто, да је то поскупљење потребно да би ЈП "Србијагас" било ликвидно и могло да добија кредите, а неопходно је и због аранжмана с Међународним монетарним фондом.

Он је указао и да повећање цене гаса неће бити велико, те да ће они који зарађују минималац моћи да плате увећане рачуне за природни гас.


  - Цена природног гаса коју се увози у Србију није иста за све количине јер се део плаћа нешто више од  400 долара за 1.000 кубика, а део око 800 долара  - каже Ћириловић. - Како ће се кретати цена гаса тешко је рећи јер је она зависи и од цене нафте и вредности долара, па се у складу с тим може мењати, а у складу с Уредбом Владе Агенција за енергетику има могућност да коригује цену природног гаса свака три месеца.

По његовим речима, најављено поскупљење природног гаса, као и струје, довешће до повећања цена практично свих других производа и значајно оптеретити кућне буyете.

- Осим повећања цене гаса од Нове године очекује се и поскупљење струје, а то ће свакако утицати на раст цена свих осталих производа и биће веома тешко изборити се с тим трошковима. Истовремено, морам да нагласим да се најављено повећање пензија практично неће осетити цена.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести