Албански историчари: Дечани су манастир православних Албанаца

ПРИШТИНА: Удружење косовских историчара "Али Хадри", огранак у Дечанима затражио је данас од Српске православне цркве да се извини због, како тврде, "геноцида" који су Срби наводно починили над Албанцима током протеклих сукоба на КиМ, а поводом изјаве игумана манастира Велики Дечани, Саве Јањића да тај храм и спорно манастирско земљиште припадају српској цркви.
visoki decani, epa, valdrin xhemaj
Фото: EPA (VALDRIN XHEMAJ)

Три године од одлуке косовског Уставног суда према којој се српском манастиру Високи Дечани признаје право на земљу површине 23 хектара, дечанска општина одбија да ту одлуку примени.

С тим у вези игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић дао је изјаву Гласу Америке, што је изазвало реакцију дечанског огранка поменутог удружења историчара који тврде да је реч о манастиру православних Албанаца и да игуман Сава Јањић служи у албанском православном манастиру, који су, како кажу, "узурпирали српски окупатори још у средњем веку".

Манастир Дечани је, према тврдњама поменутих историчара, током, како кажу, "ослободилачког рата на Косову играо негативну улогу и изводио антиалбанске акције", пренела је приштинска Коха.

Они кажу и да им је још увек у свежем сећању период када су високи достојанственици манасира Дечани у том здању "освештавали стотине српских паравојних снага који су након тога починили најтежа кривична дела над Албанцима из Дечана, околине и шире".

"Неистина је да манатир Дечани припада српској цркви, већ је то храм православних Албанаца, који је обновљен на темељима илирског храма. - Дардан, а манастир је саградио Фра Вита Кучи на земљи Хака Кучија из Дечана", наводи се у реаговању историчара из дечанског огранка удружења "Али Хадри".

На Јанићеву изјаву да свештенство манастира Високи Дечани има косовске документе и да поштују косовске законе, историчару кажу да је то "потпуна дрскост" и да игуман Сава, како кажу, не познаје и не поштује законе тзв. Косова, а то закључују по томе што СПЦ косовску територију не назива "Републиком Косово", већ Косово и Метохија.

Они су позвали игумана Саву да "повуче" своје изјаве и извини се за наводни геоцид који је, како тврде, "српски народ починио над Албанцима из Дечана".

Траже од Јајића и да повуче изјаве које, како кажу, дестабилизује безбедносну ситуацију у Дечану тврдњом да предузећа„ Апико “и „Илириа“ припадају манастиру.

 

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести