Ашанин: Од 5.000 здравствених радника у КЦС, заражено 48

БЕОГРАД: У Клиничком центри Србије од 5.000 запослених здравствених радника вирусом корона заражено је 48 и то 24 лекара и исто толико медицинских сестара, каже директор те здравствене установе Милика Ашанин.
lekar
Фото: pixabay.com, ilustracija

Он је нагласио да у последњих три, четири дана у Инфективној клиници и Клиници за пулмологију КЦС, ниједан пацијент није умро, да је општи утисак да сада долазе пацијенти са лакшом клиничком сликом него на почетку пандемије. 

Наводи да се на Инфективној клиници на респиратору налазе четири пацијента, а да је десет машина слободно.

"Кроз пријемну амбуланту Инфективне клинике, која је дуго била једини триијажни центар, од почетка апидемије прегледано је 4. 268 пацијената, а хоспитално је лечено око 500 болесника. У тој клиници умрло је 15 пацијената", рекао је Ашанин за ТВ Пинк.

На Клиници за пулмологију КЦС, како је рекао, лечено је 400 пацијената, а умрло 10 пацијената.

Говорећи о новој лабораторији, која је отворена у КЦС и где ће се радити дневно 2.000 тестова на вирус корона, Ашанин је рекао да је то најсавременија лабораторија у региону.

"Добијањем ове лабораторије вишеструко се унапређују наше могухности у броју тестираних особа. Реч је о комплетној лабораторији која омогућава детекцију инфективног агенса у овом случају коронавируса. Радиће 24 сата дневно, а по завршетку пандемије остаје трајно у КЦС и у Србији", рекао је он.

Упитан за симболику назива лабораторије "Ватрено око", Ашанин је рекао да потиче од кинеске бајке, мита, да ватрено око може да види све преваре, да проникне у све намере чудовишта или ђавола, а у овом случају то је коронавирус.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести