АстраЗенека о безбедности вакцине: Нема разлога за забринутост

- Пратећи последње информације и забринутост људи који су се вакцинисали са вакцином компаније АстраЗенека, али и оних који су тек планирали да приме прву дозу, поводом повезивања наше вакцине и проблема са тромбом, желимо да умиримо јавност аргументима заснованим на научним истраживањима. Безбедност људи је најважнија тачка нашег пословања и с тим у вези константно се прати и проверава све што то доводи у питање. У Европској унији и Великој Британији, вакцинисано је више од 17 милиона људи који нису показали, ни у једној држави, симптоме повишеног ризика од плућне емболије, дубоке венске тромбозе или тромбоцитопеније у било којој старосној групи, нити у односу на пол особе – каже се у званичном саопштењу компаније АстраЗенека.
astrazeneka
Фото: Youtube Printscreen

Како наводе, до 8. марта, компанија АстраЗенека је добила податак да је у ЕУ и Великој Британији од 17 милиона вакцинисаних људи, било забележено 15 случајева дубоке венске тромбозе и 22 случаја плућне емболије након примљене вакцине компаније АстраЗенека. Ово је много мањи број него што би природно било да се поменути симптоми јаве код овако широке популације, а слично је и код осталих регистрованих вакцина против ковид-19 инфекције. Даље, у клиничким испитивањима, иако је број тромбозе низак, они су били нижи у групи вакцинисаних људи. Такође, није било доказа повећаног крварења код више од 60.000 учесника.

- Око 17 милиона људи у ЕУ и Великој Британији примило је нашу вакцину, и број пријављених случајева са тромбозом је далеко нижи него у стотињак других случајева који се и очекују у широј популацији. Природа пандемије је таква да нас води до повећане пажње у индивидуалним случајевима и да превазилазимо стандарде наше праксе зарад безбедности шире популације, током извештавања о вакцинама - рекла је Ана Тејлор, шеф медицинске службе компаније АстраЗенека. - Што се тиче квалитета, нема потврђених проблема у вези са било којом серијом наше вакцине, како оних које се користе у ЕУ тако и широм света. Додатне провере и тестирања која се раде говоре у прилог томе да нема места паници. Поновне контроле радимо и миса наше стране, али и Европски здравствени ауторитети независно од нас и до сада ни један поновљен тест није показао резултате који забрињавају.

Током процеса прављења вакцине урађено је више од 60 квалитативних тестова које је спровела АстраЗенека и партнери, али и више од 20 тестова су спровеле независне лабораторије. Сви тестови су упознати са критеријумима квалитета и прослеђени регулаторним телима свакој држави и независном региону који контролише све пре употребе.

- Безбедност популације нам је на првом месту. Досадашња истраживања не показују везу поменутих симптома и вакцине компаније АстраЗенека. Да бисмо превазишли пандемију, важно је да се људи одазову позиву на вакцинацију – поручују у овој компанији.

Љ. П.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести