АЖЦ: Казнити медије који рекламирају проституцију

БЕОГРАД: Аутономни женски центар је данас упутио отворено писмо Републичком јавном тужилаштву да испита постојање основа сумње за покретање поступака против медија који рекламирају проституцију и позвао медије да о проституцији извештавају кроз призму мушког насиља.
novine
Фото: Tanjug/Freeimages

Како је саопштено из овог центра, према Кривичном законику Србије пропагирање или рекламирање проституције путем средстава јавног информисањаје забрањено.

Будући да Закон о јавном реду и миру предвиђа прекршајну одговорност не само особа које су у проституцији, већ и корисника услуга проституције, Аутономни женски центар апелује на све медије да о проституцији извештавају кроз призму мушког насиља према женама, а не кроз призму "елитног посла".

Аутономни женски центар обавештава јавност да је отворено писмо упућено поводом све чешћих медијских наступа Михаила Максимовића, који је правоснажном пресудом осуђен за посредовање у вршењу проституције и против кога је тренутно у току и поступак за ово кривично дело, као и за кривично дело трговина људима.

Ове чињенице, кажу, не спречавају бројне медије да га позивају као релевантног саговорника на тему проституције, као и да промовишу његову књигу насталу на основу искустава вршења кривичног дела за које је осуђен.

Упућен је и апел медијима да о проблему проституције, као једног од најтежих облика мушког насиља према женама извештавају поштујући Закон о јавном информисању и медијима, Кодекс новинара Србије и Правилник о заштити људских права у области пружања медијских услуга, који наглашавају поштовање достојанства личности, а посебно жртава насиља, укључујући сексуално насиље и сексуалну експлоатацију.

Недопустиво је, истичу, износити у јавност имена жена за које још увек није утврђено да ли су жртве кривичног дела трговина људима ради сексуалне експлоатације, као и њихове ''"каталоге", уз спекулисање о ценама тзв. сексуалних услуга.

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести