Брнабић: Рано за попуштање мера, у фокусу сада школе

БЕОГРАД: Мере ће бити укидане постепено, а сада је приоритет полазак деце у школу, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић и додала да ће обавеза ношења маски остати неко дуже време, док је епидемиолог Предраг Кон истакао да је још рано за укидање мера.
ana brnabic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Сада се Кризни штаб бави септембром, поласком у школу, јер је важно да се поштују све мере превенције да би настава, колико год је то могуће, могла нормално да се одвија", рекла је Брнабић.

Такође, указала је да је важно и да привредна активност не стаје и да фирме могу да фукнционишу, као и да се разговара да ли би и у којим би лабораторима могло да се ради масовно тестирање у већем колективу.

Оно подразумева да се брис узме од свих запослених, а уколико се утврди да је неко позитиван, онда се тест ради појединачно, додала је Брнабић.

То је, каже, много бржа и јефтинија, а ефикасна метода.

Такође, Брнабић је истакла и да се разговара о институцијама културе, јер је потребно друштву да отворимо и позоришта и биоскопе.

"Радимо на протоколу за то, али ће Кризни штаб, посебно стручни део, погледати препоруке и надам се до 15. августа августа ћемо издати препоруке, да би се људи припемали за септембар и октобар", рекла је Брнабић.

Обавеза ношења маски је нешто што ће остати неко дуже време са нама, нагласила је Брнабић.

"Није време за то", истакао је Кон на питање којим темпом ће бити укидане мере.

"Рационално је да и даље говоримо о обавези ношења маски, а што се тиче рада кафића, то тек после поласка у школу, по мом дубоком уверењу", рекао је Кон.

Неозбиљне процене професора Белојевића

Брнабић каже да је потпуно неозбиљна и чинејничцно и научно оспорива изјава професора хигијене на Медицинском факултету у Београду Горана Белојевића о томе да је у Србији број заражених вирусом корона 128.000, док је, према његовој процени, 5.000 преминуло од последице вируса.

На питање како коментарише изјаве појединих лекара о потреби да се исправи статистика када је реч о бројкама заражених, активних и преминулих од последица вируса ковид, да не би остала мрља и на епидемиолозима и на превентивној медицини, Брнабић каже да у Србији укупно има регистровано 27.033 заражених корона вирусом, те да не зна на основу које рачунице је направљена процена да имамо 128.000.

"Видела сам изјаву. Мени је невероватно да имамо 5.000 преминулих од последица вируса. Не знам на основу које рачунице неко процењује да имамо 128.000 потврђених, али би хтела да видим у том случају и рачуницу за читав свет, па да видим како Србија стоји у томе", казала је Брнабић.

Додала је да је сигурно да је у Србији број заражених већи у односу на потврђених, али, како је навела, није сигурна да се "одокативном методом" може закључити колики је тај број.

"Волела бих да видим какви су подаци уваженом професору за читав свет и поједине земље. Ја немам идеју како је могао да дође до тих цифара", нагласила је Брнабић и додала да је и укупан број преминулих у претходном периоду од других болести далеко од 5.000.

Мислим да су неозбиљне такве шпекулације, које могу научно да се оспоре, али то није мој посао, закључила је премијерка.

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести