БУДУЋНОСТ ПУТОВАЊА ЈЕ СТИГЛА Најбољи аеродром на свету УКИДА ПАСОШЕ, ево шта ће их ЗАМЕНИТИ

Путовање авионом са најбољег аеродрома на свету од следеће године ће бити још лакше, када Чанги аеродром у Сингапуру у потпуности избаци употребу пасоша.
aerodrom, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Званичници су саопштили да ће Чанги аеродром у Сингапуру од почетка 2024. године увесту аутоматску граничну, односно „пасошку“ контролу која ће омогућити путницима да напуштају ову град-државу без да игде покажу пасош, користећи само биометријске податке.

Сингапур ће бити једна од првих земаља на свету која ће увести аутоматизовану, безпасошку граничну контролу, рекао је министар комуникација Сингапура Џозефин Тео у државном парламенту.

Биометријска технологија, заједно са софтвером за препознавање лица, већ се до неке мере користи на Чанги аеродрому.

Међутим, новине које ће тек бити уведене смањиће потребу да путници изнова ваде своја путна документа, што ће сам процес контроле учинити лакши, додао је министар.

Биометријски подаци ће се користити за ствара „токена за аутентикацију“ који ће бити коришћен на различитим местима – од предаје пртљага до граничне контроле и укрцавања. Путници при свим овим ситуацијама више неће морати да показују службеницима своје пасоше или бординг карте.

Стручњаци кажу да би биометријска идентификација могла да ускоро постане будућност авио-путовања.

Међународни аеродром у Дубаију је 2018. године представио биометријске „смарт гејтс“ тунеле, који користе препознавање лица и проверу идентитета путника у року од пет секунди. Путницима је омогућено да при аутентификацији користе отиске прста или скен лица.

Технологија препознавања лица се донекле користи и на аеродорму у Хонг Конгу, аеродрому Нарита у Токију, Међународном аеродрому Индира Ганди у Делхију, Хитроу у Лондону и Шарл де Гол у Паризу.

Дигитална документа (Дигитал ИД“, која су у складу са стандардима Међународне организације за цивилну авијацију (ИЦАО), допуштају путницима да на мобилним телефонима користе сигурне дигиталне верзије својих пасоша.

У САД велике компаније, попут Американ ерлајнса, Јунајтед и Делте, последњих година експериментишу са биометријским чек-ином, предајом пртљага и бординг гејтовима на одређеним аеродромима.

Н1

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести