Дати крв значи спасити живот најмлађим пацијентима

Завод за трансфузију крви Војводине и Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР обележиће 15. фебруара Светски дан деце оболеле од рака акцијом добровољног давања крви.
U toku 2018. godine Zavod za tranfuziju krvi Vojvodine prikupio je 37.770 jedinica krvi Foto: Dnevnik.rs/S. Šušnjević
Фото: У току 2018. године Завод за транфузију крви Војводине прикупио је 37.770 јединица крви Фото: Дневник.рс/С. Шушњевић

У Србији сваког дана једно дете оболи од рака а током лечења често морају да примају трансфузије крви које им спасавају живот.

Завод за трансфузију крви Војводине тренутно располаже изузетно ниским резервама крви, јер је епидемија корона вируса значајно утицала на смањен број добровољних давалаца крви.

Посебно су ниске залихе О негативне крвне групе.

Акција добровољног давања крви одржаће се 15. фебруара од 7.00 до 15.00 у Заводу за трансфузију крви Војводине.

Оно што је важно додати је да особе које су вакцинисане против вируса ковид 19 могу дати крв одмах уколико су примили Фајзер или Синофарм вакцину. Уколико су примили Спутњик В или АстраЗенека вакцину, свој долазак на акцију давања крви треба да одложе на две недеље.

Такође, лица која су прележала ковид, крв могу дати четири недеље након излечења.

Све акције добровољног давања крви широм наше земље до краја фебруара биће посвећене нашим најмлађим пацијентима који се боре за живот. Списак акција можете видети на сајту nurdor.org.

На акцијама се сви могу прикључити и Регистру давалаца костне сржи Србије. За малишане оболеле од леукемије или рођене са тешким болестима крви често је једини спас трансплантација костне сржи од здравог даваоца због чега је важно да нас у овом Регистру буде што више, истакли су у НУРДОР-у.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести