Ђерлек: У Србији скоро 95 одсто заражених има делта сој

БЕОГРАД: У Србији готово 95 одсто заражених има делта сој коронавируса, а додатно забрињава проценат вакцинисаних грађана који је мало изнад 50 одсто, каже државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.
sr
Фото: Youtube Printscreen

Ђерлек је за Танјуг телевизију рекао да није било очекивано да четврти талас наступи већ у августу, те да се сада повећава број новооболелих и хоспитализованих пацијената, али да је, каже, здравствени систем спреман за то.

"И када су у питању смештај и капацитет, лекови, кадар... Надам се да ће три ковид болнице (Крушевац, Батајница и ковид болница у Новом Саду која ће бити готова у септембру) са Ареном бити довољне да сместимо ковид пацијенте", поручио је Ђерлек.

Каже и да је спремна варијанта "Б", која подразумева да се поједине болнице поново могу претворити у ковид систем.

"Учинићемо све да ублажимо штету коју може нанети четврти талас који је у току, али нисам оптимиста, јер се ради о делта соју који је већ 95 одсто присутан. Брине ме и степен вакцинисаних грађана који је мало виши од 50 одсто", указао је Ђерлек.

Он каже да је недавно посетио ковид болницу у Батајници у којој је, наводи, више од 90 одсто младих невакцинисаних људи, који су дошли са путовања.

Када је реч о најмањем одзиву за вакцинацију, Ђерлек наводи да је Тутин на последњем месту са 17 одсто вакцинисаних.

Болница у Новом Пазару поново је ушла у ковид систем, каже Ђерлек и додаје да је од 46 позитивних, чак 18 из Тутина.

"Где год смо имали низак проценат вакцинације, увек смо имали висок проценат оболевања и велики број хоспитализованих пацијената", рекао је он, истичући да се не може говорити о колективном имунитету, док је испод 80 одсто вакцинисаних.

На питање шта очекује од повратка у школске клупе, Ђерлек одговара да то не треба да забрињава и да би ученици од 1. до 4. разреда требало да крену регуларно.

"Сачекаћемо следећу недељу када ће вероватно заседати Кризни штаб. Мере већ постоје и да се те мере минимум поштују не би нам требало ништа више. Али, најбоља мера за корона вирус је вакцинација и тај испит нажалост нисмо положили", рекао је Ђерлек.

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести