„ДНЕВНИК” на лицу места: Сталне акције према илегалним имигрантима  

У пограничном подручју кањишке и новокнежевачке општине на северу Бачке и Баната, припадници Министарства унутрашњих послова из Полицијске управе Кикинда и Жандармерије у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције, континуирано спроводе акције на проналажењу илегалних миграната, који се налазе ван кампова.
1
Фото: Dnevnik.rs

Са подручја насеља Хоргош, Мајдан и Рабе, одвозе се и смештају у прихватни центар у Прешево. У свакој акцији се превезе више стотина миграната, али док једне одвезу, не задуго мештани пограничних места се суоче са новим таласом миграната, који налазе начина да овде стигну у настојању да оду на подручје ЕУ.

У акцији која је спроведена у уторак и среду у ова три места на северу Војводине затечено је око 290 мигранта, па су аутобусима превезени у прихватни центар у Прешеву, где им је према саопштењу МУП Србије, обезбеђено поштовање свих законских и људских права, медицинска заштита и адекватан смештај.  

За долазак у погранична места кањишке и новокнежевачке општине мигранти користе редовне аутобуске линије, такси превознике или друга превозна средства. Према речима Роберта Лацка, највише миграната за долазак користи услуге таксиста.

- Немам намеру да дирам таксисте, али морам рећи преко медија, да они не треба да се чуде што изазивају гнев грађана, без обзира што они раде свој посао. Видљиво је да се после сваке акције мигранти једноставно враћају, углавном таксијем. Убеђен сам да би мигранти и на други начин стизали назад на наше подручје. Јасно нам је да ово није решење, нити је надлежност општине али ћемо и даље тражити помоћ од свих надлежних републичких органа и институција - категоричан је Лацко.

Акција је изведена у уторак и среду, а већ јуче у јутарњим сатима уочљиво је било присуство  миграната, додуше у мањем броју. У Хоргошу завршавају и они мигранти који илегалним каналима на путу према европским земљама успеју да пређу границу Мађарске заштићену оградом, али буду ухваћени па их наши северни суседи враћају у Србију.

- Свака част полицији и том човеку који је и сада у патроли. Они су бар ту на ногама, а нико им баш не каже ни хвала лепо. Мигранти овде ноћу улазе у куће, али знам да има овде мештана што постављају обележја на куће где нико не станује. Ставе неку грану, неку пикслу, значи тамо ће мигранти ноћу ући и на тавану спавају. Стварно је за похвалу што су их јуче и прекјуче покупили и одвезли, не знам колико, а пре недељу дана одвезли су их више стотина. Одакле све нови долазе не знам, али чујем да их таксисти довозе из Суботице, истоваре их код железничке станице или на другим местима, па тако дан за даном као да ничу из земље - каже мештанин Ђерђ Карачоњи из Хоргоша.

У сталном смо контакту са полицијом и могу рећи, када год могу излазе нам у сусрет и раде свој посао (Роберт Лацко)

Сима Рус додаје да му није свеједно, зато што су мигранти присутни већ дуже време на овом подручју.

Фото: Сима Рус и Ђерђ Карачоњи

- Ми старији се бојимо, јер има их пуно. Старији сам човек, 80 година, а дешава се да нас нападају, краду и ноћу улазе у куће. Знате како је, није свеједно, кад ти непознати људи стално пролазе поред куће. Ево било је акција полиције, али нису их све однели, видим има их тамо - показује Сима Рус надомак маркета и Поште у центру Хоргоша.

Одакле све нови долазе не знам, али чујем да их таксисти довозе из Суботице, истоваре их код железничке станице или на другим местима, па тако дан за даном као да ничу из земље (Ђерђ Карачоњи)

Председник СО Кањижа Роберт Лацко каже да према његовим сазнањима од стране миграната било је само мањих прекршаја, крађа или улазака у куће где нико не станује или поједине напуштене објекте, али да није било преступа са наношењем телесних повреда, нити је било тежих случајева кршења закона, а нада се да их неће ни бити.


Цивилне патроле остају

Председник Скупштине општине Кањижа и координатор изјавио је на конференцији за медије у Хоргошу да је на интервенцију и захтев локалне самоупаве у последња два месеца све интензивније присуство припадника полиције и жандармерије, који се ангажују у акцијама на уклањању илегалних мигранта. Лацко је истакао да у напорима локалне самоуправе да се оваквим акцијама избори са овом проблематиком значајан удео има заменик председника кањишке општине Небојша Ракић, а да за последњу дводневну акцију захвални су на интервенцији Иштвану Пастору, као и председнику Републике Србије Александру Вучићу, што су резултати у овом моменту  видљиви у Хоргошу, Мајдану и Рабеу.

- На жалост сви знамо да са овим нећемо решити ову проблематику, јер она није надлежност општине, али грађани надам се знају и морају знати да локална самоуправа чини све, чак изнад својих могућности, да ову ситуацију ублажи у сваком тренутку. То је видљиво и присуством цивилних патрола које ангажује локална самоуправа, а које и остају на улицама, помажу грађанима и полицији, без обзира што буyет баш не дозвољава ове не мале издатке за ову сврху. Патроле ће остати на улицама све док је потребно јер настојимо да обезбедимо што већи мир и сигурност грађана - рекао је Лацко.


- Све је то у домену полиције, која убеђен сам и знам да ради свој посао, оно што може са расположивим људским ресурсима. Није ни за полицију ово једноставна ситуација, посебно због пандемије, али и због пристиглог зимског периода. У сталном смо контакту са полицијом и могу рећи, када год могу излазе нам у сусрет и раде свој посао - наглашава Роберт Лацко.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести