До 12. маја: Глобална недеља посвећена безбедности на путевима

НОВИ САД: Од јуче до 12. маја у свим земљама чланицама Уједињених нација одржава се или обележава Пета глобална УН недеља безбедности на путевима под темом „Лидерство за безбедност на путевима“ и слоганом „Спасимо животе #проговоримо“ (save lives #speak up).
saobracajka tanjug
Фото: Tanjug

Сваке године у свету преко 1,35 милиона људи изгуби живот, а више десетина милиона буде лакше или теже повређено у саобраћајним незгодама. Повреде у саобраћају заузимају осмо место међу свим узроцима превременог умирања, док су код деце узраста 5-14 година и младих одраслих особа узраста 15-29 година оне водећи узрок смрти и инвалидитета.

Циљ ове недеље је да се пружи прилика сваком појединцу да искаже потребу за снажним вођством и потребу за конкретним интервенцијама и акцијама заснованим-на-доказима које ће допринети  већој безбедности на путевима, покрену сви доносиоци одлука у владама, међународним агенцијама, невладиним организацијама, фондацијама, образовним установама и другим релевантним институцијама, који имају кључну улогу за унапређење безбедности у саобраћају, да предузму конкретне акције приказивањем примера снажног вођства за безбедност на путевима. Оно што би сваки од учесника у саобраћају требало да уради, да буде активан у када је реч о безбедности, је укратако да процени сопствени пут који свакодневно користи, да запише своје захтеве на основу онога што је приметио, и да на основу тога подстакне доносиоце одлука да се обавежу да уочене недостатаке или неправилности отклоне.

У нашој земљи, као и у већини других земаља у свету, повреде у саобраћају и даље представљају велики јавно-здравствени проблем.

Само у току 2017. 579 лица изгубило је живот у саобраћајним незгодама, док је 21.277 повређено, од чега свака шеста особа теже.

Међу децом узраста до 14 година 17 их је погинуло, а 1.501 повређено на српским путевима у 2017. години. Сваки трећи смртни исход деце предшколског и сваки други смртни исход деце школског узраста (7-19 година) настаје услед последица саобраћајног трауматизма.

Године 2005. одржана је прва Глобална недеља Уједињених нација посвећена безбедности на путевима: Тада су саобраћајне незгоде биле шести узрок смртног страдања у свету, када је погинуло мање од 1,2 милиона људи широм планете. Ову пету недељу, дочекијемо с подацима да је прошле године погинуло 1,35 милиона људи, а саобраћајне незгоде пењу се на друго место по питању узрока смрти, рекао је директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић.

Како је додао, саобраћајне незогде су, према последњим подацима Уједињених нација, водећи узрок смрти поплулације између пет и 29 година старости.

Саобраћајне несреће су узрок смртности број један у популацији између 15 и 30 година у Србији, тако да се приближно уклапамо у ту суморну статистику на нивоу планете, каже Окановић.


Процените ваш пут

Сваки дан путујемо неким путевима овог света. Током тих путовања, као пешаци, бициклисти, мотоциклисти, возачи или путници, суочавамо се са специфичним ризицима. Током којег дела пута се осећате нарочито небезедно? Зашто не проговорите о томе? Ваш глас је важан.

Први корак представља процену вашег свакодневног пута и препознавање реалних ризика на које наилазите. Разумљиво је да се можете суочити са више ризика истовремено. Предлажемо вам да изаберете најважније ризике на које је потребно утицати. Такође, можете фотографисати или снимити свој свакодневни пут и поделити га на друштвеној мрежи преко хештега #SpeakUp!


По његовим речима, због ових драматичних података, овом акцијом таражи се мобилизација свих друштвених снага друштва.

У свету долази до сталног раста броја погинулих, међутим, треба да знамо да се то односи пре свега на земље Трећег света. Највећи број сабраћајних незгода и смртних страдања је у сиромашним и земљама у развоју. За разлику од тог глобаланог тренда, у Србијие је успостављен тренд пада смртности у саобраћајним несрећама. Успели смо да мобилишемо велики део друштвених снага, пре свега доносиоце одлука на највишим нивоима, објаснио је Окановић и подсетио на то да је генерална препорука Уједињених нација да се испоштује такозваних пет стубова безбеднсоти: да се ојача управљање безбедношћу, јер страдање на путу није случајност, да се путеви учине безбеднијим, да се безбеднијим учине возила, да се све уради да се учесници у саобраћају безебедно понашају и да се максимално ефикасним учини реаговање хитних служби након саобраћајних несрећа.

У том смислу смо учинили доста, али има још пуно тога и да се уради. Влада Републике Србије је 2015. усвојила Националну стратегију о безбедости саобраћаја на путевима, где је циљ број један да најкасније до 2020. ниједно дете у Србији не погинеу саобраћају. Циљ број два је да нам до 2020. не  погине  више од 365 људи. На жалост, нисмо близу тог циља, с обзирим на то да је прошле године погинуло 579 особа. У овом року нећемо успети да смањимо број смртно страдалих, рекао је Окановић.

В. Црњански

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести