До 17 часова више од 50.000 пријава за вакцинацију

БЕОГРАД: На порталу еУправа до 17 часова око 51.000 грађана Србије пријавило се за вакцинацију против ковида-19, речено је Танјугу у Канцеларији за ИТ и еУправу.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

На адреси www.uprava.gov.rs је пуштена нова електронска услуга за грађане - исказивање интересовања за вакцином против вируса корона.

Директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић рекао је раније данас за Танјуг да је услуга веома једноставна и да није потребно да грађани буду регистровани да би је користили.

Да би им образац био валидан, објаснио је Јовановић, потребно је да грађани оставе свој ЈМБГ, име и презиме, мејл адресу и контакт телефон.

Поред тога, грађани попуњавају и детаље да ли желе да се вакцинишу било којом вакцином коју је одборила Агенција за лекове и медицинска средства или желе неку специфичну вакицну.

Такође, попуњавају и део о томе да ли имају нека хронична обољења.

Попуњавањем те једноставне форме, добијају и мејл и СМС потврду да су исказали интересовање, рекао је Јовановић.

Истакао је да се држава одлучила на тај потез због боље организације масовне вакцинације која у нашој земљи предстоји.

Попуњавање формулара је први корак да бисмо видели заинтресованост грађана, а у следећем кораку ћемо у складу са приоритетима које је дефинисао Институт "Батут" позвати грађане на вакцинацију, објаснио је Јовановић.

Навео је да је приоритет група грађана од 75 и више година, затим од 65 до 74 године, а онда запослени у Министарству унутрашњих послова, Војсци Србије...

Пријављивање није временски ограничено, а они који су исказали интересовање, могу и да га повуку или промене.

Јако је битна информација да од четвртка пуштамо у рад и контакт центар за оне грађане који не могу да се снађу попуњавањем електронске форме и да на тај начин искажу интресовање за вакцинацијом, рекао је Јовановић.

Поручио је и да млађи укућани могу да попуне образац за старије и оставе своју мејл адресу и контакт телефон, те их је позвао да помогуну старијима да изврше пријаву.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести