Ђорђевић: Нулта толеранција према сиромаштву 

БЕОГРАД: Циљ увођења електронске управе, централног регистра становништва и електронског система социјалних карата је стварање снажног механизма за спровођење владине политике нулте толеранције према злоупотребама и чврсте намера да осетљиве категорије добију законску помоћ без обзира да ли крајњи корисници знају да на њу имају право или не.
djordjevic, tanjug
Фото: Tanjug

То је изјавио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић током другог дана Економског самита Србије, и истакао да Србија данас има нову политичку, економску и социјалну димензију развоја.

И поред изузетних резултата које је Србија постигла, следе даље реформе, пошто још нису до краја спроведене суштинске реформе, као што је стурктурна реформа јавних предузећа и преиспитивање стварне потребе постојања великог броја државних агенција и институција уведених током претходног режима, указао је Ђорђевић говорећи на панелу о „Борби против сиромаштва и неједнакости“.

Социјалне карте до јуна 2019.

Ђорђевић је најавио да ће социјалне карте бити уведене до краја маја или почетка јуна, када би требало да буде усвојен Закон о социјалним картама.

Министар је на Економском самиту Србије рекао новинарима на питање докле се стигло с израдом социјалних карата, да је тај процес подељене у три фазе.

Тендер је завршен, желимо да све базе података које има министарство ставимо у једну базу података и да на једном месту имамо све обједињено. И направимо апликацију која ће да укрсти те наше податке. То ће бити први пут да ће нека прва државна институција, Министарство рада, које ће то да имплементира у Државном дата центру, рекао је Ђорђевић.

Навео је да би то требало да се заврши крајем маја или почетком јуна, до када би требало да буде усвојен Закон о социјаним картама.

Како је рекао, то ће пружити основ за другу фазу, а то је имплементирање у нашу базу свих података из других база, које поседују други државни органи.

Трећа фаза би требало да крене почетком 2020. године. То је онај корак који радимо заједно с Данском, да применимо алате за уркштање података и добијање информција које ће нама у министрству дати могућност да финансијску помоћ дајемо аутоматски, без администрације и папирологије, најавио је министар.

Како је рекао, садашње процедуре за добијање помоћи су компликоване и одузимају доста времена.

Када будемо све то увели, грађани ће добијати помоћ по аутматизму, али ће је тако и губити ако се стекну услови да  више немају право на то, навео је министар.

Израда социјалних карата врло је осетљива ствар, објаснио је, пре свега због заштите података о личности, а с обзиром да ће се сви подаци о сваком грађанину налазити на једном месту.

Министарство ће у свему томе поштовати Закон о тајности података о личности, поручио је.

Ипак, неће моћи било ко, чак ни министар рада да приступа свим тим подацима, већ ће миснитарство само добијати укрштене податке који ће нама давати елементе да доносимо разне одлуке - да ли ће некоме бити мања или већа социјлна помоћ и да ли ће неко добијати право на неку помоћи из других закона, да ли постоји злоупотреба, да ли постоје повезана лица и слично. Све то је сада тешко доказиво. Ми тренутно не можемо да урадимо контролу свега, рекао је министар.

Како је навео, захваљујући социјалним картама помоћ ће бити подељена на правичан начин и ће све бити транспарентно.

На дводневном Економском самиту Србије учествују министри, високи европски званичници, представници привреде и јавне управе.

Организатор самита је TGI Group International, а медијски партнер самита је новинска агенција Танјуг.

EUR/RSD 117.5841
Најновије вести