Ђукић Дејановић: У Србији порастао број беба

БЕОГРАД: Србија је једина земља у региону у којој је прошле године порастао број беба, а више беба рођено је и на истоку земље, што је од посебног значаја, истакла је министарка Славица Ђукић Дејановић.
slavica djukic dejanovic foto tanjug, tanja valic
Фото: Танјуг/Тања Валић

Министарска без портфеља задужена за популациону политику каже за РТС да ће егзактне податке имати у јуну, али да је неколико стотина беба више рођено прошле године у односу на 2018. годину.

"И то једино код нас, свуда је пад новорођених беба у десет земаља у окружењу са којима обично правимо те паралелне анализе", додаје она.

Посебно је порастао број трећерођених и четврторођених беба, додаје Ђукић Дејановић.

"То значи да мере које примењујемо, а то нису само финансијске мере, то је саветовалишни рад, то је обезбеђење стамбеног простора, усклађивање рада и родитељства... Удружене са финансијским су ипак дале почетне резултате", истице министарка.

Демографија каже да треба да се стрпимо и да сачекамо оне праве резултате и реалне трендове за десет година, наводи министарка.

Истиче да је исток Србије у овом смислу веома значајан, јер је то увек била слаба тачка због најмањег наталитета, а највећег броја миграција из тог дела земље.

"Што значи да инфраструктурна мрежа путева пре свега, инвестиције које су доле, запошљавање које је доле, нису само мере популационе политике оне које су строго тог карактера него читав низ активности који се догађа дневно. Деметрополизација значи и нови пут и боља здравствена установа и више вртића – то је дало те резултате", каже министарка.

Указала је да смо ми земља која има проблем популационе динамике, јер имамо огроман број општина са депопулацијом.

Министарка је захвална стручњацима из Уједињених нација који су недавно боравили у Србији и препорукама које су нам дали у циљу превазилажења популационих проблема.

 

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести