Еколошка катастрофа на српској граници: Даноноћно гори дивља депонија у месту Мостине код Рожаја, мештани једва живе и дишу од смрада

РОЖАЈЕ: На магистралном путу који спаја Србију и Црну Гору код Рожаја у месту Мостине еколошка бомба прети да експлодира. Дивља депонија, коју локалне власти називају “привременим одлагалиштем отпада”, даноноћно гори и угрожава живот путника који туда пролазе, али и свих мештана.
а
Фото: РИНА

Због овог дугогодишњег проблема мештани и градјански активисти су организовали протест и траже да се ова дивља депонија затвори и санира.

- Има више дивљих депонија, али најгора и највећа је у месту Мостине, она стално гори. Од смрада не можемо да дишемо, ни да живимо. Плашимо се, највише током ноћи да ватра не букне и пожар се прошири до наших кућа. Комшије нам умиру од најтежих болести плућа, јер ово све траје годинама. Две деценије ово ругло налази нам се пред очима, кажу за РИНУ огорчени мештани.

На дивљим депонијама у овом пограничном појасу, пристижу огромне количине отпада сваки дан. Према речима надлежних ту је одложено око 160 хиљада кубика, али градјански еколошки активисти кажу да је до сада одложено 600.000 кубука отпада сваке врсте, па чак и оног медицинског.

- Ово мора да престане, ово је брука и срамота за човечанство. Мора да се гради регионална депонија за север, додају мештани.

Проблем са отпадом на северу Црне Горе је изузетно озбиљан и није само усмерен на ову, већ и на суседне државе јер огромне количине отпада водотоковима река Ибар и Лим стижу у Србију, али и даље у Босну и Херцеговину. Општина Тутин је пре десет година тужила општину Рожаје због тога што велике количине смећа реком Ибар завршавају у језеру Рибариће, а у истом проблему су и општина Прибој и Потпећко језеро.

- Лим је река која у дужини од 220 км протиче кроз Црну Гору, Србију и Босну и улива се у Дрину. Извире из Плавског језера у Црној Гори, а улива се у Дрину између Горажда и Вишеграда. Током поплавних таласа из Црне Горе пристиже на хиљаде кубика смећа, јер вода купи отпад са дивљих депинија које се налазе на обалама река. Пластична амабалажа, намештај, шкољке аутообила.. Управо због чињенице да протиче кроз три државе јасно је колико далекосежне последице загађење може имати, јер уливањем у реку Дрину која се касније улива у Саву, све загађујуће материје споро али сигурно стижу до великог броја људи, рекао је Синиша Лаковић из Еколошког удружења Јастреб из Прибоја.

Иако би због свог тока, река Лим требало да буде брига три државе, нажалост само је Србија до сада урадила нешто да се побљша ситауција у делу водотока који протиче кроз њену територију. Чланови Еколошког удружења "Јастреб" у сарадњи са Министартвом заштите животне средине очистили су све велике депоније и поставили три ланчанице на Потпећком језеру, које су се показале као пун погодак јер спречавају продор смећа даље ка Дрини и Босни.

РИНА

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести