ЕВО КО СВЕ МОЖЕ ДА ПРИМИ ММР ВАКЦИНУ неки ће морати ДЕБЕЛО ДА ПЛАТЕ А некима ће требати и ПОСЕБНА ПОТВРДА

Чувену ММР вакцину, која без основа годинама узбуњује јавност, бесплатно могу да приме сви до 18 година и труднице, јер вакцина није само против морбила, већ и против рубела, односно црвенке и заушака.
1
Фото: Freepik.com/ilustracija

Сви остали који не знају свој вакцинални статус или нису вакцинисани, а желе да се заштите од морбила о трошку државе, морају да имају потврду да немају антитела и да није прошло више од 72 сата од контакта са зараженом особом. У супротном могу, да се имунизују, али да плате.

ММР вакцина у Југославији почела је да се даје почетком седамдесетих година прошлог века. Значи, сви који су рођени раније - нису вакцинисани, а они потоњи су или прескочили или су пак примили само једну дозу до 1990. године, када је уведена друга доза, у страху због ширења заразе. Стога су многи забринути да ли могу да сада оболе и питају се да ли могу да се вакцинишу накнадно.

Ко све може да прими ММР

У Стручном-методолошком упутству за спровођење обавезне и препоручене имунизације становништва за 2024. годину које је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" објавио 14. фебруара, наводи се да "неимунизована и непотпуно имунизована лица (изузев оних код којих постоје трајне контраиндикације) треба да се вакцинишу недостајућим дозама ММР вакцине до навршених 18 година живота, а према епидемиолошким индикацијама и касније".

- Мале богиње код трудница изазивају тежу клиничку слику и ризик су по даљи ток трудноће. Минимални размак између давања две дозе ММР вакцине износи четири недеље - објашњава за Курир епидемиолог др Славица Марис:

- Остали који нису препознати обавезном или препорученом имунизацијом, вакцину могу да добију на лични захтев у Батуту, где се добија комерцијална ММР вакцина, намењена за имунизацију путника у међународном саобраћају - и она се плаћа.

Фото: Dnevnik.rs

Колико се чувају здравствени картони

Да ли сте примили две дозе вакцине ММР или једну, можете проверити у свом здравственом картону. По закону, здравствени картони грађана Србије се чувају 90 година и слободан увид имате са навршеном 15. годином. До тада, захтев да погледа здравствени картон свог детета може тражити родитељ, старатељ или на захтев суда. Најпоузданији начин да проверите да ли сте заштићени од морбила јесте да урадите тест на антитела, прецизније, серолошком детекцијом ИгГ антитела на морбиле.

У ценовнику услуга у амбуланти за путнике у међународном саобраћају се наводи да вакцина против малих богиња заушке и рубеле коштају 2.270 динара.

Међутим, др Матис истиче и да особе које су примиле једну дозу вакцине, ако оболе, имају благу клиничку слику, без компликација.

- Велики број људи је и прележао болест и сматра се да прележана болест оставља имунитет. Важно је да сва деца буду вакцинисана према календару имунизације!

Ванредна ревизија вакциналних картона

Због поновне појаве великог кашља и малих богиња, педијатрима у домовима здравља наложена је ванредна ревизија вакциналних картона. У новосадском Дому здравља наглашавају да се картони вакцинисања деце редовно контролишу током године, а не само током епидемије. Родитељима поручују да о свим дилемама у вези са вакцинама отворено разговарају са лекарима.

Како је за РТВ рекао др Слободан Маричић, антиваксера је мало, али им је дато пуно простора у јавности. Он сматра да је много више неодлучних родитеља и оних који се плаше да вакцинишу своју децу. Зато су ту педијатри да разјасне све недоумице и страхове.

"Јако је важно да постоји поверење између родитеља и изабраног лекара, јер ако је то поверење нарушено, цела прича око имунизације и свега осталог буде пољуљана. Родитељи имају право да буду неинформисани и дезинформисани, али зато смо ми ту да им пружимо праве информације и разрешимо евентуалне дилеме у вези са вакцинацијом", каже др Маричић.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести