ФДУ: Извињење бившим студенткињама жртвама узнемиравања

БЕОГРАД: Факултет драмских уметности упутио је јавно извињење свим бившим студенткињама које су биле жртве сексуалног узнемиравања, а на чије пријаве у овом тренутку није могло адекватно да се реагује због законских ограничења.
fdu
Фото: Танјуг (видео)
У саопштењу достављеном медијима ФДУ наводи да је због неких мањкавости у процедурама и правилницима био спрецен да формално санкционише оне који су изврсили дела сексуалног узнемиравања у периоду који је претходио усвајању Кодекса професионалне етике и правила понашања Универзитета уметности у Београду из децембра 2019.
Подсећају да су пре пет месеци на иницијативу Студентског парламента формирали платформу ФДУ Против насиља, као саветодавно тело, а с намером да се активно бави превенцијом и спречавањем сваке врсте злостављања и злоупотребе у образовним процесима, а посебно проблемима везаним за сексуално узнемиравање.
Позвали су тада, како наводе, студенткиње и студенте да им се обрате уколико су имали било какво лоше искуство које указује на насилничко или угрожавајуће понашање или сматрају да је дошло до злоупотребе положаја у образовном процесу.
Тим се документом ФДУ такође обавезао да ће поштовати принципе поверљивости и да ће заштитити сваку жртву, као и да ће покренути мере којим се таква понашања санкционишу и спречавају.
Наводе и да су пријаве детаљно обрађене, а један део је процесуиран кроз рад Етичке комисије, уз напомену да се поједине пријаве које се тичу увредљивог обраћања још разматрају.
Напомињу да ниједна пријава није у домену кривичног законодавства, те кажу да није било потребе за укључивењем органа изван факултета.
Све то, међутим, није било довољно да се оствари пуни ефекат који је планиран у оквиру Платрофме ФДУ против насиља, а што су студенти факултета у свом саоштењу констатовали.
"Свесни смо да проблем сексуалног узнемиравања и злостављања у образовним праксама мора бити јасније адресиран, а спречавања таквих поступака прецизно утврђено и регулисано правним документима. Зато у овом тренутку активно радимо на системским решењима у функцији спречавања, кажњавања и превенције свих видова злоупотребе у образовним процесима", поручују са ФДУ.
Кажу и да је примена Правилника за спречавање сексуалног узнемиравања, уцењивања и других облика злостављања први следећи корак, уз припрему едукативних програма за све учеснике у настави.
"У том процесу, као и до сада, биће нам неопходна и драгоцена помоћ студенткиња и студената, као и одговорност унутар целе наше заједнице. Сматрамо да је ово израз друштвене свести и савести, али и обавеза свих других институција који креирају нашу стварност", поручују у саопштењу.
Студентски парламент ФДУ у јуцерасњем саопстењу осудио је "неакадемско понашање" редовног професора Ненада Прокића према студенткињама, али је такође изразио разочарење због изостанка санкција у том случају.
У саопштењу које је доставио медијима СП је навео да је до њих стигло пет пријава за сексуално узнемиравање, да је једна од пријава обухватила шест студенткиња, да се оне односе на период од 1997. до 2020, али да је од пет пријава само једна могла да буде процесуирана и то она коју је послала студенткиња која тренутно студира на том факултету.
EUR/RSD 117.3739
Најновије вести