Гађански: Будућност медицине лежи у био-штампи

БЕОГРАД: У Београду ће сутра почети дводневна конвенција о дигиталној фабрикацији, односно 3Д штампи и сродним технологијама "FAB Belgrade".
3d bio-štampač  Foto:Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Конвенција се одржава у Дому омладине под покровитељством амбасаде САД у Београду.Ивана Гађански пројектна директорка конвенције и председница удружења "ФАБ иницијатива" казала је Танјугу да ће у оквиру програма конвенције водећи светски и домаћи стручњаци говорити о примени 3Д штампе и сродних технологија у науци, медицини, образовању, роботици, дизајну, архитектури, предузетништву и индустрији.

"Прво правимо моделе на 3Д технологији, а онда одштапане комаде примењујемо у различитим сферама науке. То је пракса преплитања дигиталног софтвера и хардвера, односно садржај 4. индустријске револуције која је сада у току" казала је Гађански. Она појашњава да су ФАБ лабови радионице где се дешава дигитална фабрикација. 

"У овом моменту таква научна платформа представља један од водећих трендова у свету науке. Као биолог посебно скрећем пажњу на био - штампу, односно на примену дигиталне фабрикације у биологији и медицини. Једна руска компанија је одштампала тироидну жлезду на 3Д штампачу. Тај екперимент је вршен на животињама и то одштампано ткиво као имплант уграђено у миша. Организам миша је прихватио то ткиво и наставио да функционише. Према свим предвиђањима будућност медицине ће се одвијати из био - штампе." казала је Гађански. 

Цењена научница је навела и друге примере био - принтинга. Према њеним речима из Словеније на конвенцију долазе научници који су направили свој био - штампач. 

"На конвенцији ћемо чути њихова искуства, али поделити информације о персоналним 3Д штампачима који долазе из Холандије. Имаћемо различите радионице за најмлађе у којима ће правити лего - електро роботе, али и за одрасле у којима ће група научника приказати примену 3Д технологију у области археологије. Археолози већ сада на основу ограниченог узорка могу кроз 3Д штампач да добију комплетан предмет из прошлости" казала је Гађански. 

Осим Амбасаде САД, покровитељи скупа су и Амбасада Холандије и Амбасада Канаде, ако и Француски културни центар. 

EUR/RSD 117.5518
Најновије вести