ГИМНАЗИЈАЛАЦ АНДРЕЈ ИЗ КИКИНДЕ ПРВАК СВЕТА У ФИЗИЦИ  На олимпијади у Индонезији тријумфовао међу 150 младих научника

Гимназијалац из Кикинде, Андреј Поповић (17) је првак света у физици  међу младим научницима.
s
Фото: printscreen Радио телевизија Србије

 Времена, каже, има довољно за спорт, дружење и девојку, али део сваког дана су и експоненцијалне једначине, интеграли и космологија.

Андреј је најбољи млади физичар на свету и освајач златне медаље на међународној Олимпијади из физике одржаној у Индонезији. Међу 150 младих научника, имао је 92 поена од максималних 100. У Кикинду се недавно вратио из Института за нуклеарна истраживања ЦЕРН.

- Све је почело када сам се као мали јако заинтересовао за астрономију и читањем тих енциклопедија сам успео да развијем то интересовање, а касније у школи у раду са менторком и са наставницима у основној и средњој школи сам развио за остале области физике велику љубав. Могу да кажем да сам доста узнапредовао у односу на време из основне школе и доказ су моје награде са међународних такмичења и то што сам био у делегација Србије за посету ЦЕРН-у. Некако ми то дође природно и успем ја лако да поновим, да разумем концепте, ја то сматрам талентом, али наравно доста труда је уложено у то - наводи Андреј за РТС ,а додаје да воли да игра баскет и шах.

- Волим да време проводим са пријатељима. Не може се играти баскет сам, не може се играти шах сам и наравно социјални део те приче је изузетно јако важан - истиче Андреј.

Овог младон научника занимају квантна механика, нуклеарна и астрофизика. Његове афинитете родитељи и наставници уочили су од раног детињства. И већ седам година је члан Регионалног центра за таленте "Никола Тесла" у Београду.

- Прво сам био теоретичар, али сада све више што сам гледао у ЦЕРН-у те велике мешине и како хиљаде и хиљаде људи ради на њима, некако ми се свидео и тај експериментални део физике и двоумим се и даље да ли ћу прећи на експерименталну или ћу остати на теористичкој физици - каже Андреј.

Себе у будућности види на неком научном институту, али не може да каже из које области физике. Тренутно, каже, волео би да то буде астрофизика или квантна механика.

Као и сви тинејџери Андреј воли изласке и друштво. Тренирао је аикидо, привлачи га атлетика, но сада је наука у првом плану.

- Имам девојку и не спутава ме уопште. Штавише, и подржава ме - додаје.

Тренутно примарни циљ му је Природно-математички факултет, смер за астрофизику, а наставак школовања ће вероватно бити на неком Универзитету у иностранству, јер се нуди низ могућности.

Андреј каже да ће након тога Кикинда и Србија ипак увек бити на првом месту.

(Телеграф.рс)

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести