Гојковић: Добро информисани грађани - уређено друштво

БЕОГРАД: Министарка културе и информисања Маја Гојковић оценила је данас на скупу "Култура дијалога у медијима - цивилно друштво и медији" да су добро информисани грађани предуслов за поштојање уређеног и демократског друштва.
gojkovic
Фото: Танјуг видео

"Бројна савремена истраживања баве се утицајем медија на обликовање вредности и структуру друштва. Без обзира на разлике у приступу и резултате, свим овим истраживањима заједничко је да препознају кључну улогу медија у формирању јавног мњења и у изградњи стабилног, плуралистичког и модерног друштва", нагласила је Гојковић.

Као и министарке Гордана Чомић и Јадранка Јоксимовић и амбасадор САД Ентони Годфри Гојковић је изразила жаљење због одлуке дела цивилног друства да данас не учествује на скупу.

Дијалог служи томе да научимо да разговарамо, да добро слушамо једни друге, да барем покушамо да разумемо став других и не мислимо да смо увек баш ми у праву, јер иначе нема дијалога нити разумевања ставова, рекла је Гојковић.

"Важно је да не вичемо, већ да добро чујемо оног другог шта има да каже", навела је Гојковић и нагласила да из њеног угла гледања не постоји оправдање ни било који разлог да неко неће да разговара.

Гојковић је додала да се без разговора ствари не могу померити са мртве тачке.

Такође је рекла да жали јер је део медијских удружења напустио радну групу за безбедност новинара.

Поновила је да Твитер стављањем ознаке за поједине медије да сарадују са Владом Србије "спроводи модеран облик цензуре".

Чомић је отварању скупа које је организовало министарство на чијем је челу изразила жаљење што део цивилног друштва није дошао на скуп.

"Дубоко верујемо да је дијалог једини и основни алат демократије", рекла је она и оценила да напретка нема "без тога да можете да разговарате са људима који вас не подносе".

Представница председника Србије Сузана Пауновић, говорила је о томе да су за дијалог две теме кључне - да ли постоји спремност да кроз дијалог мењамо себе и признамо где грешимо и да ли постоји спремност за уважавање и изградњу друштва у којем ће дијалог бити кључна тема и његово главно обележје.

На НВО се гледа као на корективни механизам и да Влада Србије препознаје значај цивилног друштва, рекла је она и додала да простор за унапредење дијалога постоји.

Амбасадор Годфри сматра да је добитна формула за Србију да власт вреднује допринос снажног грађанског друштва и виталних независних медија.

"Отворени дијалог и демократска дебата кључне европске/српске вредности", навео је амбасадор.

Годфри је указао и на значај медијске критике за здраву демократију и упозорио да поларизација успорава напредак Србије.

Поновио је да медији и цивилно друштво нису непријатељи Србије и додао да они желе да виде напредак друштва.

Додао је да верује да пољуљано поверење између власти, медија и цивилног друштва може бити враћено.

Рекао је да га забрињава мањак учесника дијалога и позвао власти да помогну у стварању климе у којем се дебата неслагање и дискусије неће третирати као непристојне речи.

"Сигруан сам да је данашњи скуп велики корак у том смислу", рекао је Годфри.

Министар Јадранка Јоксимовић изразила је незадовољство чињеницом да се на скупу чуло да део НВО и организација цивлног друштва не жели и сматра нелегетимни сваку врсту дијалога са представницима Владе Србије.

Тиме, како наводи, дубоко показују да нису спремни на дијалог и са одређеним бројем грађана који су на изборима проценили или измерили и дали подршку правцима вођења политике, који су у овом тренутку предоминантно већински.

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести