Гојковић: Ситуација ванредна, поштовање мера и вакцинација

БЕОГРАД: Епидемиолошка ситуација у земљи је ванредна, јер је већ неко време присутно благо повећање броја заражених корона вирусом, изјавио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и апеловао на грађане да поштују мере и да се вакцинишу.
gojkovic zoran
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Гојковић је рекао да епидемиолошки део Штаба очекује да број заражених расте у наредном периоду, али да је добро да тај раст није експоненцијалан, што је, уверен је, последица вакцинације и поштовање мера највећег броја људи.

Он је рекао да је до сада скоро 700.000 грађана ревакцинисано, као и да је око 1,85 милиона вакцина употребљено.

Гојковић је рекао да се отварају нови пунктови, како би се омогућило што већем броју грађана да се вакцинишу.

"Уз апел за поштовање мера, најважнија ствар је вакцинација", рекао је Гојковић.

На питање какав је ефекат имало затварање претходна два викенда, с обзиром да бројке расту претходних дана, Гојковић је рекао да су мере сигурно допринеле, да и поред раста, тај раст не буде експоненцијалан.

"Верујем да ћемо уз све што је препоручено за викенд, и што ћемо учинити мерама кроз следећу радну недељу, успети да немамо повећање броја новозаражених у експоненцијалном нивоу", рекао је Гојковић.

Он је указао да није било ниједног смртног исхода међу онима који су примили другу дозу вакцине, без обзира да ли је један, пет или две недеље од вакцине, али ипак треба бити опрезан, јер нисмо безбедни све док немамо довољну количину антитела.

Зато и апелује на све грађане да се вакцинишу.

На питање зашто је мање вакцинисаних у мањим срединама, Гојковић је рекао да разлог за то није у мањем броју испоручених вакцина, којих свуда има довољно и о томе се води рачуна, већ је проблем у слабијем транспорту и отежанијем превозу људи у мањим местима.

На решењу тог проблема се ради, отварањем нових пунктова, и тако што ће се надлежни трудити да што је могуће више медицинских радника изађе на терен.

На питање да ли код нас има нових сојева вируса, осим британског, и да ли британски сој доминатан и кривац за ово што се сада дешава, Гојковић је рекао да је кривац вирус, све могуће његове мутације, али највише они који се не придржавају мера.

"Британски сој је ту, вероватно и други, али то и није толико важно. Морамо да схватимо да бијемо временску битку, цео свет. Ако се у најкраћем временском року највећи део света вакцинише, уз стриктне мере, успећемо да изађемо на крај са проблемом мутације", рекао је Гојковић.

Додао је да нема информацију да ли је откривен још неки сој вируса у Србији, те да се раде испитивања.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести